Polèmica a la Garriga per la instal·lació al municipi d'una planta de biomassa

El ple municipal debatrà la modificació del pla general per tirar endavant el projecte

La modificació del pla general implica que s'atorgui més espai edificable a l'empresa del grup Tamayo perquè pugui dur a terme les seves actuals activitats de desballestament de vehicles, reciclatge de residus i fabricació de pèl·lets i, a més, situar-hi la planta de biomassa de 5 megawatts. L'alcaldessa de la Garriga insisteix, però, que si l'empresa retirés aquestes tres activitats, encara tindria prou espai per posar-hi la planta. «Es tracta d'una activitat més» i «no es pot treure a un privat exercir els seus drets només perquè hi ha dubtes» són algunes de les declaracions de Bulbena, que per aprovar la modificació haurà de buscar el suport d'algun partit de l'oposició (CiU, ERC i PP), ja que ICV (a l'equip de govern) podria rebutjar la proposta, tal com faran el GIG i un regidor no adscrit.

L'alcaldessa afirma que l'oposició veïnal i la recent moció aprovada per l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès responen estrictament a criteris subjectius. «Les coses noves sempre creen dubtes», declara Bulbena, que tot seguit destaca que hi ha «uns informes tècnics que asseguren que, si es prenen les mesures de control, és viable». Segons l'alcaldessa, es tracta d'un projecte lent perquè s'han demanat diversos informes, entre els quals, un de favorable de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU). Aquest mateix informe és esmentat per l'empresa Rebrot i Paisatge quan se li demana per les crítiques dels sectors contraris a la instal·lació de la planta. L'empresa afirma que entén les inquietuds que provoca un projecte «innovador a Catalunya», però que gaudeix d'experiència en altres indrets, com pot ser en el cas d'Alemanya, on existeixen prop de tres-centes plantes d'aquest tipus. «Ens interessa fer-ho bé, sense córrer cap risc i amb tecnologia contrastada», explica un portaveu de l'empresa.

Legalment, les emissions de biomassa estan fora de normativa i per aquest motiu s'estableixen els nivells màxims de control. Això implica una sèrie de mecanismes de control ambiental continu que són supervisats per tècnics de medi ambient quan es requereix. «L'empresa, per fer aquesta energia, tindrà una subvenció molt important i la perdria si es detectessin irregularitats», destaca Neus Bulbena, que finalment insisteix que l'Ajuntament treballarà «per garantir la màxima transparència» en el projecte.

EL PERSONATGE

NEUS BULBENA
Alcaldessa de la garriga
«Informes tècnics asseguren que, si es prenen les mesures de control, és viable»

Compensacions

Expliquen des de l'empresa que cedirà al consistori garriguenc i de manera gratuïta més d'una hectàrea i mitja de sòl no urbanitzable que correspon a la part que podria estar afectada per la Xarxa Natura i que permetrà que una zona verda envolti l'àrea. Es tracta d'una de les compensacions que recollirà un conveni entre les dues parts, i que també inclou una compensació de fins a 1,3 milions d'euros per les càrregues derivades de la modificació del pla general, segons publicava divendres El 9 Nou. Segons ha confirmat l'empresa, també cal sumar-hi 260.000 euros que l'Ajuntament rebrà pel valor del 10% dels terrenys destinats a aprofitament mitjà, i la inversió en vials i la cessió d'espais per a zones verdes i equipaments. El conveni entre l'Ajuntament de la Garriga i l'empresa també inclouria el sistema de control de les emissions i la creació d'una comissió de seguiment amb representants del consistori i dels veïns, també segons hi afegeix el rotatiu vallesà.

Trenta sis regidors i exregidors de la zona, en contra

Trenta-sis càrrecs i excàrrecs dels ajuntaments de les Franqueses del Vallès, l'Ametlla del Vallès i les Garrigues han signat un manifest d'oposició a la planta de biomassa. El text destaca que la instal·lació preveu cremar 60.000 tones anuals de biomassa i que està demostrat que aquesta energia «no és innòcua». A més, han criticat el lloc on és previst fer la planta i han demanat que s'instal·li a una distància mínima de quatre quilòmetres dels nuclis urbans i no als 600 metres que estan projectats.

Els signants especifiquen que no estan en contra de les energies renovables ni de la biomassa, però avisen que «com que aquesta energia no és ni neta abans de la seva implantació s'han de tenir en compte molts altres factors».

Fa unes setmanes, el consistori de les Franqueses del Vallès va aprovar per segon cop, però aquesta vegada per unanimitat, una moció per demanar a l'Ajuntament de la Garriga la retirada del projecte de la planta de biomassa. La moció sol·licita que s'aturi la «construcció de la planta incineradora de biomassa en el lloc que es proposa o a qualsevol altre lloc que pugui afectar els veïns i les veïnes de les Franqueses». La moció critica que la dimensió de la planta «respon a un projecte econòmic i no ecològic» i que «els projectes privats tenen subvencionats els quilowatts produïts i han de ser de gran potència per tenir el màxim de benefici i no proveeixen d'energia elèctrica les poblacions on s'instal·len». Rebrot reconeix que la part més important es vendrà a la xarxa, però que també es vol desenvolupar una «possible xarxa de calor al municipi». Gontán, que forma part de la plataforma contrària a la incineradora del Congost, manifesta altres punts que són criticats per aquest col·lectiu, com ara que «no hi ha cap projecte d'aprovisionament de les 60.000 tones anuals de biomassa forestal en un radi de 50 quilòmetres per compensar les emissions de CO2». Pel president de la plataforma, Jordi Pocurull, es tracta d'un projecte mancat de transparència i en les concentracions setmanals que es fan contra la planta es presenta sempre la següent pregunta: «Què hi ha al darrere de la incineradora?»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.