Medi ambient

Un gran rèptil a la terrassa de casa

Els agents rurals investiguen d'on va sortir un varà de la sabana d'un metre de llarg trobat a Matadepera

És la primera vegada que es captura a Catalunya aquest exemplar originari de l'Àfrica

“No vivíem tranquilssabent que teníem aquell animal tan a prop
dins de casa nostra”

Estava prenent el sol a la terrassa. Isabel Hidalgo es va quedar de pedra el 15 d'agost passat quan va veure un rèptil d'un metre de llargada a casa seva. La dona viu en una casa al número 50 del carrer Emprius, en una urbanització de Matadepera. L'animal que tenia a davant era un varà de la sabana, que és originari de l'Àfrica Central i subsahariana, i que té un forta mandíbula i dents molt esmolades, per la qual cosa la seva mossegada és molt perillosa. “Em vaig espantar molt, no havia vist allà cap animal tan gran com aquest”, va relatar la veïna, que fins aleshores l'única bèstia que havia detectat a prop de la seva finca era un ratolí. En percebre la presència humana, el rèptil també es va espantar i es va ficar al cau que havia cavat al costat d'una de les boques de reg del jardí, sota el paviment que envolta la casa.

El seu marit, Francesc López, va poder fer una fotografia amb el telèfon mòbil a l'animal i quan van avisar els agents rurals els la van ensenyar. Atrapar l'animal, però, no va ser gens fàcil. Durant quinze dies el rèptil sortia tímidament per prendre el sol, però quan sentia qualsevol soroll tornava ràpidament al seu cau. “No vivíem gaire tranquils sabent que teníem aquell animal tan a prop”, va confessar Isabel Hidalgo. Amb tot, van buscar tota la informació a través d'internet i van descobrir que no era un rèptil agressiu.

Davant la presència del nou inquilí, la família va optar per anar-se'n de vacances deixant la bèstia al jardí. Mentrestant, els agents rurals van planejar de quina manera podien capturar l'animal, que s'amagava molt bé. El 30 d'agost, mitjançant una gàbia trampa, van poder atrapar-lo. “Fins que no l'he vist dins de la gàbia no he respirat”, va afegir-hi.

A Matadepera no hagués sobreviscut. “Ara s'hi podia estar perquè feia bon temps”, va destacar la veïna, que s'ha convertit en una autèntica experta. De fet, la casa on va aparèixer està situada en ple massís de Sant Llorenç del Munt, amb unes condicions de vegetació i mediambientals completament oposades de les que viuen aquest tipus de rèptils. Potser per l'impacte encara de la troballa, Isabel Hidalgo va notar que, amb el pas dels dies, el varà de la sabana va anar fent-se més petit per la falta d'alimentació. Fonts del Departament de Medi Ambient i Habitatge van confirmar que l'animal es troba en perfecte estat i només té una petita ferida. Ara, està ingressat al centre de recuperació de fauna salvatge (CRARC) situat a Masquefa, que està especialitzat en la rehabilitació de rèptils i amfibis.

Segons el Departament de Medi Ambient i Habitatge, és el primer exemplar de varà de la sabana que es captura a Catalunya. Els agents estan investigant la procedència d'aquest gran rèptil, tot i que sospiten que es podria haver escapat d'un terrari d'una casa propera o bé haver estat abandonat. Si més no, l'animal estava adaptat a viure en captivitat ja que no mostrava agressivitat quan el van posar dins d'una gàbia ni davant la presència de les persones.