Medi ambient

energia

Volen invertir 72 milions en millores energètiques

El programa és part del pacte d'alcaldes que promou la Unió Europea per millorar l'eficiència energètica

Desenes de municipis gironins instal·laran calderes de biomassa o plaques solars

La Unió Europea té el triple 20 com a fita de futur pel què fa a l'energia i combatre el canvi climàtic: 20% d'estalvi, 20% de reducció en l'emissió dels gasos generats per combustibles fòssils, i aconseguir que les energies renovables siguin el 20% del total consumit. I per fer-ho compta amb els ajuntaments. Per això va promoure l'anomenat pacte d'alcaldes, una iniciativa perquè els alcaldes, voluntàriament, s'apuntin al triple 20 i dissenyin un pla d'acció amb aquests objectius –o fins i tot per anar més enllà– i aconseguir implicar-hi la ciutadania.

A hores d'ara, a Europa ja s'han superat àmpliament els 2.000 ens locals signants del pacte, i a Catalunya ha estat a la demarcació de Barcelona on han tingut més impuls. A les comarques gironines és l'àrea de Medi Ambient i Territori de la Diputació i el CILMA els que s'han encarregat recentment d'activar la proposta entre els ajuntaments: Girona, Figueres i Ordis ja l'han signat i Santa Cristina d'Aro, Lloret de Mar i Castell-Platja d'Aro estan a punt de fer-ho. Per incentivar l'adhesió, la Diputació i el CILMA han elaborat una memòria i donaran suport tècnic als que es vulguin sumar al pacte.

Es proposen diverses mesures perquè els ajuntaments les apliquin als seus municipis, explicant-ne la inversió, les possibles línies de finançament, l'avaluació energètica i el període de retorn de l'inversió, entre d'altres. Entre els projectes hi ha, per exemple, posar balast electrònic en els fluorescents dels equipaments, apostar per les calderes de biomassa, instal·lar bombes de calor amb aprofitament geotèrmic, utilitzar energia solar per escalfar aigua calenta en els equipaments, promoure plaques solars fotovoltaiques als sostres dels edificis perquè siguin més autosuficients energèticament i instal·lar petits aerogeneradors per produir energia. La gestió eficient de l'enllumenat públic, a través de sistemes de control per activar-lo o amb làmpades de menor consum, també són mesures que ajuden a reduir en bona part la despesa.

Municipis beneficiats

Molts ajuntaments de la demarcació ja han començat, o tenen previst fer-ho aviat, a tirar endavant projectes en aquesta línia. Segons la memòria de la Diputació, la inversió que hi ha prevista en millores energètiques és de 72 milions d'euros, una xifra que es considera relativament inferior al potencial que podrien tenir les comarques gironines, que podria ser d'uns 120 milions. A través del pacte d'alcaldes, el que es pretén és coordinar i donar suport a les iniciatives que ja hi ha en marxa o que s'han plantejat i també fer-ne de noves. De moment, Girona, Ordis o Figueres són els ajuntaments que han avançat més en aquest tema. Per exemple, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques està prevista en aquests tres municipis però també a Torroella de Montgrí, Santa Cristina d'Aro o Lloret. Les plantes de biomassa acaparen molts projectes, com ara en bona part dels pobles del Ripollès, Banyoles, Palafrugell o Santa Coloma de Farners, i la cogeneració es planteja en punts del Pla de l'Estany o la Garrotxa. De fet, la majoria de consells comarcals tenen previst impulsar ajudes i polítiques en aquest àmbit.

LA XIFRA

120
milions
d'euros és el cost potencial total que tindria tirar endavant projectes de millora energètica a la demarcació.

LA DATA

2020
La Unió Europea
vol assolir aquell any l'objectiu marcat com a triple 20 per avançar en la gestió energètica.

Ordis, Figueres, Girona són els més avançats

Els municipis que signen el pacte han de redactar el pla d'acció per a l'energia sostenible, per explicar les polítiques que seguiran per assolir els objectius. Per ara l'han fet Girona, Figueres i Ordis.

Finançament amb recursos propis, europeus i del sector privat

El finançament és un dels punts que poden comportar més problemes en el moment de tirar endavant les accions. Per això proposa destinar recursos propis de les administracions –són inversions que a la llarga representen beneficis econòmics– i també amb col·laboracions procedents del sector privat. Finalment, hi ha diversos plans de subvencions i línies de crèdit que atorga la UE destinats específicament a projectes d'energia sostenible.

Els plans d'acció han d'analitzar sectors com transport o equipaments

Els PAES (plans d'acció per a l'energia sostenible) són els documents a través dels quals l'Ajuntament ha de fer un inventari d'emissions de CO² del seu municipi, quines accions es desenvoluparan per millorar l'eficiència i com es fomentarà la participació ciutadana. Equipaments, edificis privats, indústries, transport públic i enllumenat són dels principals sectors per analitzar per reduir les emissions, amb opcions com plaques o la biomassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona