Les indústries del Camp faran servir aigua regenerada a finals del 2010

La Generalitat impulsa unes obres que estalviaran fins a 20 hm³ cada any

En total, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), dependent del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, té previst invertir en aquestes obres un total de 51,5 milions d'euros, que es desenvoluparan en dos trams i que disposaran d'una subvenció del 85% a través del Fons de Cohesió de la Unió Europea. Segons les previsions oficials, tant el polígon petroquímic sud com el polígon nord disposaran ja d'accés a l'aigua regenerada a finals del 2010, per tant, l'aigua potable que fins ara consumeixen podrà passar a ser dirigida al consum humà. D'aquesta manera, i segons els càlculs de l'ACA, un cop s'hagin enllestit aquests treballs les reserves d'aigua potable per garantir el consum de les comarques tarragonines s'incrementarà en 10,5 hm³ cada any. Tot i això, el govern català espera properament augmentar aquesta xifra fins als 20 hm³ anuals un cop es desenvolupin altres actuacions encara no aprovades. Aquesta millora de les reserves permetria garantir un millor subministrament de la població en cas que es produeixin noves èpoques de sequera.

Nova planta a Vila-seca

Per tal de fer arribar l'aigua regenerada als polígons, l'ACA construirà conduccions d'aigua dividides en dos trams. El primer dels trams abastarà el polígon sud, i permetrà abastir uns dipòsits situats al barri de Bonavista de Tarragona amb recursos procedents de les depuradores de Tarragona i de Vila-seca.

En el cas de Vila-seca, però, abans caldrà construir-hi la planta de regeneració d'aigües depurades, que s'està tramitant paral·lelament a aquestes actuacions i que, gràcies a una inversió de 34 milions d'euros, podrà produir fins a 29.650 m³ d'aigua regenerada al dia.

El segon tram s'iniciarà als dipòsits de Bonavista, i permetrà connectar els recursos hídrics amb el polígon nord. Allà, en terme de la Pobla de Mafumet, es construirà un nou dipòsit que garantirà la regulació d'aquest nou sistema de subministrament.

La polèmica del Gaià

Actualment, la indústria petroquímica s'abasteix majoritàriament de la concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona el minitransvasament de l'Ebre. Dels 120 hm³ de què disposa, el sector petroquímic en fa servir uns 80. La indústria, però, també aconsegueix l'aigua que requereix per a diferents processos a través d'altres fonts. Una de les més polèmiques és el pantà del riu Gaià construït en època franquista al Catllar, i que des dels anys setanta provoca que el tram final d'aquest riu no tingui aigua. Repsol té la concessió de gran part de les aigües del pantà, i les fa servir per a processos de refrigeració a les seves plantes. El fet que ara les indústries passin a fer servir aigua regenerada obre noves possibilitats per a la recuperació del cabal ecològic del riu. Tanmateix, l'ACA ja va elaborar l'any passat un avantprojecte tècnic per recuperar l'aigua al curs del Gaià sense afectar la concessió de Repsol ni la dels regants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.