Medi ambient

Espanta picots

Endesa aconsegueix eliminar els forats que els ocells feien als pals de la llum amb l'ús d'unes plaques dissuasives, ideades a Tarragona, que imiten l'espècie i que ara es podrien estendre a d'altres empreses

Els pagesos han fet servir durant segles diferents models d'espantaocells per evitar que les aus es mengin les llavors, i als aeroports és habitual disposar d'algun sistema que eviti que els ocells acabin dins dels motors dels avions que s'enlairen. Però potser és menys conegut popularment el treball de les companyies elèctriques per evitar que els ocells s'apropin a les seves línies i, sobretot, per intentar que les diferents espècies d'ocells picots que existeixen arreu del territori no acabin foradant els pals de fusta amb què sustenten les seves xarxes per al transport de l'electricitat.

Pot semblar una anècdota, però per als tècnics d'Endesa la relació tempestuosa amb els ocells picots s'ha convertit fins i tot en una obsessió per a alguns dels seus treballadors. A zones com els terrenys boscosos de les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà està lluny de ser una broma. En tres anys, a l'àrea de Tarragona es calcula que s'han hagut de gastar 300.000 euros només per reparar tots aquells pals que havien estat foradats per ocells picots que, probablement, buscaven un lloc on fer-se un niu. «Els forats acaben restant estabilitat als pals, i tot i que no en provoquen la caiguda directament, sí que els deixen molt més feble i és més fàcil que acabin donant problemes», explica Rafael Fernàndez, tècnic d'Endesa a Tarragona i el supervisor d'una prova pilot que s'ha fet a la demarcació per intentar solucionar aquest problema. Una prova amb què podrien haver trobat la solució definitiva.

L'estratègia que s'ha desenvolupat a Tarragona, que és única a l'estat i està inspirada en una pràctica dels Estats Units, consisteix a instal·lar unes plaques d'alumini en alguns dels pals de les línies de llum i que imiten la forma i colors de l'ocell picot típic de la zona, triplicant-ne la mida. Cadascuna costa 94 euros, les ha fabricat gràcies a un acord la mateixa companyia que fa les plaques de seguretat per a Endesa (l'empresa catalana SYS) i ni tan sols cal instal·lar-les a tots els pals, sinó de forma alternativa. Aquest estiu es va fer el primer intent a l'entorn d'Alcover, a l'Alt Camp, amb deu plaques, i sis mesos després els picots no s'havien apropat a la línia. Ara es té en marxa una segona part de la prova pilot als boscos situats a l'entorn de Vallclara i l'Espluga de Francolí, en una extensió més gran i l'ús d'una cinquantena de plaques.

El sistema s'aprofita del comportament territorial dels ocells picots, que tan sols s'instal·len en aquells arbres on no hi hagi cap altra au de la mateixa espècie. Si veuen la silueta d'un ocell ja present al pal, opten per instal·lar-se en un altre arbre que estigui a les proximitats i sigui desocupat. «No fa que l'ocell marxi del territori, sinó que simplement opti per instal·lar-se a la zona boscosa i no als pals», detalla Fernández. A més, com a complement, també contribueix a allunyar les aus dels cables i evitar que puguin patir descàrregues o afectar la línia.

Iniciativa per exportar

La companyia, de fet, ja s'havia empescat diferents mètodes per intentar allunyar aquestes aus dels seus pals. El que més s'aplicava fins ara consistia en la instal·lació de malles de PVC a la part alta dels pals, que és la zona on els picots prefereixen fer els seus nius. A banda del major cost que tenen aquestes malles, la seva instal·lació també és molt més delicada: «Calia tallar el subministrament a la línia per tal d'instal·lar-la», explica Rafael Fernández. I el que és pitjor: després de tants problemes per col·locar aquests elements, la seva efectivitat és molt limitada. «Els picots han acabat foradant les malles i, tot seguit, els pals de fusta», reconeix el tècnic. Les noves plaques són, per tant, l'únic intent que, encara que de moment sigui de forma preliminar, ha donat resultats positius.

Tot i que a Endesa de Tarragona no s'esperaven pas l'èxit de la iniciativa, el cert és que altres divisions de la companyia i fins i tot altres empreses ja s'interessen a copiar la mesura. De moment, s'han instal·lat noves plaques a la comarca del Maresme en una altra prova pilot, i a les illes Balears estan en procés de fer el mateix. Altres zones, com Andalusia, també s'hi han interessat i, a Tarragona, ja pensen en les zones del Priorat i el Baix Camp, que també se'n podrien beneficiar.

Però l'èxit ja arriba fins i tot fora d'Endesa. Altres companyies elèctriques i fins i tot altres empreses que per les seves xarxes també necessiten instal·lar pals de fusta (com són les telefòniques) també s'hi han posat en contacte per poder copiar i exportar aquesta curiosa iniciativa.

Una cerca amb èxit

La idea està inspirada en les pràctiques que fan algunes companyies elèctriques nord-americanes a estats com Kentucky. La connexió, però, la va fer de forma gairebé casual un treballador de manteniment de la xarxa de Tarragona, José Manuel Ropero, que, interessat en la problemàtica dels picots amb què es trobava sovint en la seva feina diària, va decidir investigar. «Vaig començar a buscar textos en altres idiomes als cercadors a internet per descobrir experiències a Europa, i finalment amb l'anglès vaig anar a parar a pàgines americanes», explica. D'aquesta forma, va descobrir les plaques amb reproduccions d'ocells i es va animar a idear a partir d'aquí un model que funcionés per a les terres tarragonines. «Vaig intentar posar-me en contacte amb algunes d'elles, però mai no em van arribar a contestar, així que ho vaig basar tot en la informació que tenien publicada a internet», detalla Ropero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona