La dessalinitzadora del Prat no funcionarà a plena potència si hi ha prou reserva d'aigua

El conseller de Medi Ambient assegura que la posada en funcionament el 20 de juliol no encarirà el rebut de l'aigua

El ritme de producció d'aigua potable de la dessalinitzadora del Prat, que es posarà en marxa al 20 de juliol, dependrà de «la demanda existent, de l'estat del conjunt de les fonts de proveïment i de les necessitats en cada moment d'Aigües Ter-Llobregat, cosa que farà que hàgim de tenir una explotació en una intensitat o una altra», va anunciar ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en la visita a les proves de funcionament de la planta. Tenint en compte que serà la dessalinitzadora més gran d'Europa, podrà produir fins a 200 milions de litres al dia. Però arribar a aquest nivell de producció suposarà una factura diària aproximada de 72.000 euros perquè la tecnologia actual i més avançada requereix la despesa elèctrica de 3 kW/h per produir 1.000 litres. El gerent d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), Joan Compte, no dubta a afirmar que el ritme de producció dependrà de l'estat dels embassaments. Comptant que avui l'estat de les reserves d'aigua tant en el sistema Ter-Llobregat com a conques internes és òptim i extraordinari per l'època de l'any –prop del 90%–, no serà necessari que la planta es posi en funcionament a la màxima potència. Compte explica que avui encara no se sap quina serà la producció inicial d'aigua perquè la decisió l'haurà d'adoptar l'Agència Catalana de l'Aigua les properes setmanes atenent la situació dels embassaments, el ritme de consum i la pluviometria. Baltasar, però, deixa clar que la posada en servei de la planta no suposarà un encariment de la factura. El cost de funcionament passarà a formar part d'«el compte d'explotació d'Aigües Ter-Llobregat, de manera que no hi haurà una afectació directa en el rebut dels ciutadans», segons afirmava ahir Baltasar. Quan calgui posar a màxima producció la planta de manera sostinguda, la cosa podria canviar.

Aigua de mar captada a 30 m de fondària

La captació d'aigua de mar es fa a 2,2 km de la costa i a 30 metres de fondària, en un punt triat allunyat de la desembocadura del Llobregat i de la bocana del port i on les condicions de temperatura són estables. Des de la costa, una estació de bombament impulsa l'aigua durant tres quilòmetres fins a la planta dessalinitzadora. L'aigua és primer depurada per flotació i després filtrada en tres processos successius amb sorres i minerals i i filtres de cartutx. El següent pas és tractar-la per osmosi inversa per dessalinitzar-la. Aquest procés requereix impulsar l'aigua a 70 atmosferes de pressió a través de deu bastidors de membranes filtrants. Només el 45% de l'aigua impulsada a pressió es convertirà en potable i la resta serà tornada al mar després de barrejar-la amb aigua de la depuradora del Prat per retornar-la en condicions normals de salinitat. Un cop mineralitzada amb calç i clor, l'aigua potable serà bombada a l'estació de distribució de la Fontsanta, a Sant Joan Despí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona