opinió. Directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Un any de bòlit

Fa un any que va entrar en funcionament el Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, amb la voluntat explícita d'arrencar la seva activitat, alhora que es defineix la seu de nova planta que l'acollirà en el futur, al Parc Cultural del Migdia. Des d'aleshores, el Bòlit ha estat present amb l'activació dels seus continguts, amb exposicions i activitats a les seus de què disposa actualment (Bòlit-la Rambla i Bòlit-Sant Nicolau), amb les incorporacions del Dadespai i el Niu, espais temporals per a la documentació i el treball en procés.

Centre d'art i no museu –per tant, sense col·lecció–, el Bòlit posa l'èmfasi en l'art com a eina per produir i transmetre coneixement, amb una programació articulada temàticament que presenta la diversitat de llenguatges, formats i discursos de la creació actual. En un any, s'ha presentat el treball de més de 50 creadors i altres agents culturals de diverses procedències i generacions. Entenent l'art com una experiència que va més enllà de la mera contemplació estètica, prenem el context com a principal concepte des del qual operar. D'una banda, cercant complicitats amb altres equipaments i iniciatives culturals del territori, amb coproduccions i programacions conjuntes; de l'altra, fomentant projectes específics per a i des de Girona.

Així, hem produït treballs com ara el de Jordi Mitjà, investigació homenatge a Josep Pujiula d'Argelaguer; Michelle Teran, amb la intervenció urbana a les vores del riu Onyar; Santiago Cirugeda amb la construcció del Niu, i les propostes participatives de Platoniq, Vladimir Arkipov i Elín Hansdóttir, en el seu cas, amb la contribució de més de 200 gironins al relat col·lectiu creat per ciutadans de tot el món, com es va fer palès en les lectures a la diada de Sant Jordi. Per enfortir el teixit cultural d'un territori –i el de Girona és molt ric–, no es tracta només d'exposar les obres dels artistes locals a una audiència que ja les coneix. És imprescindible fer visible el seu treball, i cal també propiciar espais d'intercanvi d'idees i experiències entre creadors locals i internacionals i fer coincidir artistes consolidats amb altres de més joves. També calen mostres que incorporin importants referents de l'art contemporani, a partir de continguts i no només de llenguatges. Així, hem tingut el plaer de presentar el treball de l'artista Bill Viola (Premi Internacional Catalunya 2009) vers la mística, amb el Festival de Músiques Religioses i del Món com a ocasió de luxe per contrastar-lo amb el català Toni Serra (Nam June Paik Award). Pel que fa la producció artística local, hem treballat per contextualitzar-la en mostres col·lectives, tallers i conferències, per tal d'intensificar la seva projecció i els contactes amb creadors d'altres circuits. La salut creativa gironina és excel·lent. Només cal parar esment en exemples com ara els festivals Temporada Alta, impulsat per Salvador Sunyer (Premi Nacional de Teatre 2008), el VAD, dirigit per Núria Font (Premi Nacional de Dansa 2009) i Mal Pelo-l'Animal a l'Esquena, flamants guanyadors del Premi Nacional de Dansa 2009, atorgat pel Ministeri de Cultura. Des del Bòlit, és un orgull treballar amb ells i ajudar a donar projecció a la creació de més qualitat del nostre territori, impulsant així, des del treball compartit, la creació contemporània pròpia i obrint camins fructífers per a noves generacions d'artistes.

Ha estat un any molt intens, en el qual hem definit el projecte de centre i l'hem adequat i dotat d'infraestructures; s'ha activat el web, s'han conformat l'equip i les metodologies de gestió i s'han presentat les línies d'actuació per al futur: investigació i producció artística, exhibició i participació, tot plegat d'un centre amb vocació internacional que vol partir d'un context propi. El Bòlit té com a objectius immediats consolidar les línies de treball endegades, augmentar l'oferta cultural i educativa, enfortir vincles i propiciar complicitats amb equipaments catalans, estatals i internacionals, en la mesura que els recursos ho permetin.

Queda molt per fer, des del centre i les institucions que li donen suport, en uns temps econòmicament molt difícils. Des del Bòlit treballarem per assolir aquest repte amb tota l'energia, entusiasme i implicació, amb la consciència d'estar construint un projecte de futur amb esperit de servei públic, per a una ciutat que s'ho mereix, Girona. A hores d'ara han estat ja 28.000 persones les que han visitat el Bòlit i prop de 2.000 formen part dels Amics del Bòlit a la xarxa social Facebook. Vagi per endavant el nostre agraïment a tota la comunitat artística i a la ciutadania, que ens animen a tirar endavant, conjuminant forces i expectatives per al futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.