Música

Cultura

Martirio: “Tinc criteri i no em venc; vaig triar la llibertat”

La cantant actua demà amb el seu fill al Gastromusical del Molí de l’Escala

Després de rebre el Premio Nacional de Músicas Actuales 2016, ara està “boja per cantar fados”

El novembre passat, la cantant Maribel Quiñones Gutiérrez (Huelva, 1954), Martirio per a l’eternitat, va rebre el més que merescut Premio Nacional de Músicas Actuales, pels seus trenta anys de trajectòria, celebrats el 2015 amb una caixa recopilatòria que incloïa dos CD i un DVD. “Aquest premi em dona la satisfacció de pensar que encara estic activa, que no m’he acomodat i continuo investigant. M’agrada moltíssim investigar: des de molt petita he anat apuntant en quaderns les cançons que m’agraden. El que més m’agrada del món és buscar repertoris i cançons, i ara ho faig per al meu programa Cantes rodados , a Radio Gladys Palmera”, diu Martirio, que demà actuarà al festival Gastromusical del restaurant Molí de l’Escala, acompanyada per la guitarra del seu fill, Raúl Rodríguez . L’experiència es completarà amb un sopar en què Jordi Jacas, xef del Molí, maridarà la seva cuina, entre l’arrel i la innovació, amb la música de Martirio, que comparteix també aquest equilibri. A les 20.45 h començarà el còctel de benvinguda i, després del sopar, el concert tindrà lloc a les 23.15 h. El preu, 60 euros.

Les anxoves de l’Escala

“A mi m’agrada molt menjar i, de fet, crec que els músics són els millors gurmets del món perquè voltem per tot arreu. Fins ara no havia actuat mai a l’Escala, però sí que hi he anat en més d’una ocasió... a menjar anxoves [riu]. Em fa molta il·lusió participar en el Gastromusical, que a més comença amb Maria Arnal i Marcel Bagés: m’interessa molt el que fan i els he posat més d’una vegada en el meu programa”.

Amb ulleres de sol i unes peinetas tan increïbles com el seu ampli repertori de vestits únics –“Vull fer-ne una exposició, si trobo patrocinadors, perquè hi ha des de les coses més kitsch a les més elaborades i glamuroses”–, el personatge de Martirio ha obert moltes portes a músiques que semblaven mig oblidades com ara la copla: “A mi m’agrada descobrir coses noves, però per progressar cal saber el que hi ha hagut abans, i el meu personatge potser ha servit per ajudar a obrir aquest bagul tan gran ple de músiques que ens han precedit. No tot ha estat un camí de roses: tinc criteri i no em venc, però no em queixo, perquè el criteri només es paga en l’aspecte econòmic i tinc moltes altres satisfaccions. Jo vaig triar la llibertat en la meva carrera i decideixo absolutament tots els detalls del que faig. Per mi, el balanç provisional de la meva trajectòria és magnífic. A més, tinc un fill que és un enamorat de la música i estic contentíssima de com està portant la seva carrera i la seva vida.”

Amb Raúl, que al setembre presentarà el seu segon disc en solitari, La raíz eléctrica –hi col·laboren Jackson Browne i “molts músics catalans”, com remarca, orgullosa, la seva mare–, Martirio ha preparat per al Gastromusical “un concert preciós i despullat, amb molt d’humor i passió, per riure i per plorar, i un cert concepte antològic, ja que farem un repàs de tot el que he fet des de les meves primeres cançons: sevillanes, boleros, tango, jazz...”

Martirio, que ha cantat en català amb Maria del Mar Bonet, sempre ha tingut una estreta relació amb Catalunya. “Des de molt jove he estat una enamorada del teatre català i de la Nova Cançó. I el meu debut com a Martirio el vaig fer amb el grup de Kiko Veneno a la plaça del Rei de Barcelona, l’any 1985”.

Al setembre anirà a actuar a l’Equador i Colòmbia, on cantarà a Barranquilla com a convidada d’Omara Portuondo. En aquests trenta anys, Martirio ha sumat unes quaranta-cinc col·laboracions amb altres artistes. “Soc molt fan de músics que caminen per la mateixa via que jo, buscant la bellesa”, explica. Encara no té clar com serà el seu nou disc, però en dona alguna pista: “Estic boja per cantar fados. Em lliguen bé, no?”.

Més Gastromusical

El Gastromusical comença avui amb Maria Arnal i Marcel Bagés, en interacció amb la cuina del mediàtic Fabián Martín. Aquest dissabte hi haurà sessió doble: el Gastrovermut amb la música de Santiso (12.30 h, accés gratuït) i, a la nit, la Fundación Tony Manero i un sopar amb show cooking de Pep Nogué i els productes de Girona Excel·lent . El dissabte 22 tindrà lloc a Empúries la jornada familiar GastroKids & Familiaria .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència