cultura

Llibre il·lustrat

Àngel Burgas & Ignasi Blanch

La veu sàvia

Nova edició d'un premi Lola Anglada Vila de Tiana (es premia un any un text, el següent una il·lustració del text, i es publiquen després junts). Ukanaburu, un vell contista africà que cada capvespre apareix pel poble i entreté grans i menuts amb les seves històries, protagonitza aquest llibre il·lustrat. No és un àlbum, no: és un llibre amb il·lustracions. El text és extens i el formen set relats que tracten de set ocasions en què el vell savi arriba al poble, escull un ajudant entre la mainada, i explica una història. Històries que són paràboles, que sempre passen quan el poble encara no era poble, quan al llac encara no hi havia aigua, quan a la gran muntanya encara hi havia neu.

Històries alliçonadores

Les històries que la valenciana Teresa Broseta posa en llavis d'Ukanaburu sempre tenen relació amb esdeveniments del present del poblat i volen ser alliçonadores, exemplars i creatives, tres característiques de la tradició oral. La pagesa pacient que fa el primer pou foradant la terra amb una cullera; els metges impostors que roben les llars mentre els enganyats malalts esperen sanar al mig del bosc; la fruita desconeguda causa de la disputa entre dues famílies ben avingudes..., episodis llegendaris que ens fan obrir els ulls i el cor davant accions i actituds que passen vora casa. I no només a l'Àfrica, escenari escollit per l'autora, sinó a tot arreu.

Burgueño opta per no representar mai el pla real (el narrador i el seu públic), sinó només el de la ficció de les històries. Ho resol amb composicions que tenen l'encert de ser senzilles i complexes alhora: primer, perquè en la majoria de les imatges el conjunt dels elements es disposa al voltant d'una forma geomètrica, un rombe, un triangle, un cercle, una estrella. I segon, perquè són directes, suggeridores i equilibrades tant de formes com de colors (colors d'una paleta que podríem anomenar ètnica a grosso modo; colors tècnicament molt ben resolts en ordinador), però a la vegada són enrevessades, detallistes (una mica a la manera d'un collage sense ser-ho) i amb un interessant joc entre les figures i les seves ombres.

La il·lustració de la coberta n'és un bon exemple. La figura humana està més desproporcionada que l'animal: els protagonistes de les paràboles d'Ukanaburu tenen pinta de bitlla orgànica (s'inspira, suposem, en vegetals), però l'autora els dota d'una mobilitat i una expressió que els fa molt humans i molt simpàtics. Sí, després de llegir el llibre i veure les imatges, et vénen ganes de ser més bona persona i valorar les coses elementals... La saviesa dels avis, certament.

Els contes d'Ukanaburu Text: Teresa Broseta Il·lustracions: Esther Burgueño 6è premi Lola Anglada Vila de Tiana Editorial: Meteora Barcelona, 2011 Pàgines: 60 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles