Cultura

Policies picant a la porta de casa

França, Alemanya i els EUA han avançat en la lluita contra la pirateria sancionant els consumidors

“Als Estats Units, el Departament d'Estat o l'FBI et poden tallar la connexió per pirateig”

“Tinc un parell d'amics que viuen a Berlín. A un d'ells se li va acudir baixar una pel·lícula il·legalment i al cap de deu minuts tenia la policia a la porta de casa seva.” L'anècdota l'explica Ramon Colom, president de la federació espanyola de productors, Fapae. “A Alemanya i França s'està resolent, tot i que no al cent per cent. D'entrada perquè, quan descarregues continguts il·legals, la companyia telefònica t'avisa que estàs cometent un delicte.”

En tot cas, la llei Sinde i altres mesures del govern estatal, com ara la llei de propietat intel·lectual, de moment no han donat fruits. Ramon Colom n'explica un dels motius: “Segons els nostres càlculs, un dia tanquen una pàgina web i l'endemà n'obren una altra. I hi ha una altra qüestió important: moltes pàgines webs estan instal·lades a Ucraïna, Rússia... I aquí sí que no s'hi pot fer res. És un tema complex, cal crear una altra cultura del consumidor: abans no es pagava pel futbol, i ara es paga.”

La UE se'n desentén

La Unió Europea ha intervingut en altres assumptes i els ha resolt, però no és el cas de la pirateria. “És curiós que la UE es posi seriosa en el tema de la propietat intel·lectual –reflexiona Colom–, però en canvi la pirateria sembla que no l'interessa gaire, probablement perquè el que passa a Espanya no passa en altres països, encara que a tot Europa hi ha pirateria.”

Raimon Masllorens, president de PROA (aplega els productors audiovisuals catalans), també veuria amb bons ulls la intervenció de la UE: “És una cosa que és tan universal, que com més gran sigui l'entitat que pren les mesures, millor. Tindria molt sentit que Europa prengués les decisions i marqués les directrius.”

Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya, destaca països on s'han pres mesures efectives com ara els Estats Units, on “el Departament d'Estat o l'FBI et poden tallar la connexió per pirateig de continguts; també pot passar a Suïssa o França”. “Als Estats Units passa que moltes operadores d'internet són propietàries dels grans conglomerats d'empreses que creen continguts. És imprescindible implicar aquí les teleoperadores, però els importa un rave. I és important també que hi hagi consciència social, fins i tot hi ha professors que fan servir continguts il·legalment a les escoles.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.