la contra

Història d'un vincle

Premià de Dalt i Premià de Mar oficialitzaran l'agermanament amb dos municipis murcians

fes­tes en la llu­nya­nia. Tot i viure a molts quilòmetres de distància, els veïns pro­vi­nents de Calas­parra i Cehegín no han renun­ciat a les seves tra­di­ci­ons. En aquest sen­tit, durant molts anys, han pujat en rome­ria al parc fores­tal.


La immi­gració dels anys 60 va fer que molta gent del sud de la península es tras­lladés a Cata­lu­nya. Ho van fer en grups fami­li­ars i el boca-ore­lla va fun­ci­o­nar a l'hora de triar un muni­cipi o altre per aca­bar-se esta­blint-se en un lloc en comp­tes d'un altre. La pos­si­bi­li­tat de retro­bar-se amb els fami­li­ars o que un amic pogués faci­li­tar un lloc de feina eren motius pels quals grans grups d'un muni­cipi del sud es tras­lla­des­sin, al llarg dels anys, a un poble o barri català i hi expor­tes­sin les seves tra­di­ci­ons i mane­res de ser. Aquesta dinàmica ha fet que amb el temps els lli­gams fami­li­ars s'hagin con­ver­tit en lli­gams inter­mu­ni­ci­pals i ara, mig segle després, encara siguin mol­tes les per­so­nes que tenen el cor divi­dit entre dos muni­ci­pis: el d'ori­gen i el de residència.

En els cas de Premià de Mar i Premià de Dalt, aquesta dua­li­tat exis­teix en els habi­tants dels muni­ci­pis mur­ci­ans de Calas­parra i Cehegín. Els pri­mers són majo­ria a la loca­li­tat cos­ta­ner i els segons en la seva homòloga de l'inte­rior. No és casu­a­li­tat, doncs, que, després de les famílies pre­mi­a­nen­ques, els col·lec­tius més nom­bro­sos siguin els d'aques­tes dues loca­li­tats mur­ci­a­nes. A Premià de Mar hi ha cen­sa­des prop de 290 per­so­nes pro­vi­nents de Calas­parra i quasi 200 de Cehegín, men­tre que a Premià de Dalt, en són unes 150 i unes 170, res­pec­ti­va­ment. «Fa anys que som cons­ci­ents d'aquest vin­cle i sabíem que calia poten­ciar-lo», explica l'alcalde de Premià de Dalt, Joan Bali­arda (CiU), que comenta que ja el 2002 van començar a estu­diar la fórmula de l'ager­ma­na­ment.

Fins ara, però, les col·labo­ra­ci­ons entre aques­tes loca­li­tats han estat pun­tu­als i en diver­sos àmbits. Les ban­des musi­cals mur­ci­a­nes han tocat en les fes­tes majors pre­mi­a­nen­ques o algun equip de fut­bol s'ha des­plaçat per jugar un par­tit d'home­natge. Les visi­tes ins­ti­tu­ci­o­nals també han estat nom­bro­ses i tant els alcal­des cata­lans han fet el camí a la inversa dels emi­grants dels anys 60 com els repre­sen­tants polítics mur­ci­ans han vin­gut a veure els seus con­ciu­ta­dans que ara viuen al Maresme. Ara però, aquests lli­gams es volen enfor­tir per la via ofi­cial i, per això, s'han ini­ciat els tràmits per ager­ma­nar-se.

«És una manera de reconèixer el vin­cle que hi ha entre aquests muni­ci­pis», apun­ten fonts de l'alcal­dia de Premià de Mar, que en el dar­rer ple ja va apro­var, per una­ni­mi­tat, ini­ciar els tràmits per ager­ma­nar-se amb Calas­parra i Cehegín. Les dues loca­li­tats mur­ci­a­nes també han pas­sat ja aquest assumpte pels seus plens muni­ci­pals res­pec­tius, men­tre que Premià de Dalt té pre­vist fer-fo aquest mes. A par­tir d'ara, entra­ran en escena les enti­tats, que són les que han de for­mar part de les res­pec­ti­ves comis­si­ons d'ager­ma­na­ment i han de con­cre­tar en quins ter­mes es mate­ri­a­litza aquest nou lli­gam legal. La fi del procés es pre­veu per al mes de maig. Per als dos muni­ci­pis mares­mencs es trac­tarà dels pri­mers ager­ma­na­ments amb altres pobla­ci­ons. Tot i que ja exis­tia un vin­cle emo­ci­o­nal, la festa d'ager­ma­na­ment farà justícia a la història dels qua­tre pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.