«La gent gaudeix d'aquest dia, perquè potser l'any que ve estarà a l'atur»

Endinsats en el rebombori de Sant Jordi, amb el centre de la ciutat plena de gent escollint llibres i roses, moltes persones van oblidar –encara que fos momentàniament– la fràgil situació econòmica que viuen des de fa uns mesos. «És necessari tirar endavant», coincidien a assegurar un grup de treballadores de Nissan, que des de l'octubre passat estan a l'expectativa de com es resol l'expedient de regulació proposat per la direcció de l'empresa. La Patrícia Garcia, la Sheila Alcaina, la Laura Bonich, la Carol Almecija i la Luz Müllor van abandonar durant una estona els seus llocs de treball a la fàbrica per explicar com vivien aquest Sant Jordi, el de la crisi.

La primera paraula que van pronunciar les treballadores de Nissan va ser: «angoixa». És igual si és Sant Jordi o qualsevol altre dia, elles senten els nervis de no saber què passarà demà. «Vam marxar per Setmana Santa i patíem per si en tornar mantindríem o no el lloc de feina.» Per sobreposar-se a la incertesa del futur viuen amb un optimisme gairebé forçat el dia a dia. «Malgrat aquesta situació que arrosseguem des de fa molts mesos, no podem pensar que s'acaba el món, hem de mirar cap al futur», diu una. L'altra hi afegeix que «s'ha d'aprendre a viure amb aquest panorama, és allò del carpe diem, no?» Per això diuen que entenen la gent que ahir va omplir els carrers: «Calia disfrutar d'aquest dia perquè no saben si l'any vinent es podrà repetir.»

Potser l'any passat ja començaven a ser perceptibles les vicissituds econòmiques, però enguany se'ls ha posat nom, i per tant, ningú s'escapa de saber com estan els seus comptes, els del país i fins i tot els del món. «Poques vegades et pots oblidar de la crisi, parlis amb qui parlis, d'una manera o altra, l'afecta.» Són molts els que pateixen les conseqüències de la crisi, i tot i això se senten una mica oblidades: «Sabem que si sortim al carrer, si ens manifestem, ningú aliè a la fàbrica ens donarà suport. Suposo que això ho fem tots, ens movem per allò que ens interessa individualment.»

Perceben com el desgavell econòmic ha sacsejat els individus que es replantegen què és important i què no ho és. «Si l'any passat vaig anar al Marroc per Setmana Santa, enguany m'he quedat feliçment a casa restaurant mobles vells», comenta una de les noies, que com la resta només va dos dies a la setmana a la fàbrica per la reestructuració de torns.

Les empleades de Nissan han rebut el llibre i la rosa, però per elles el millor regal és «continuar a la fàbrica, treballant».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CULTURA

Visites al campanar de Sant Fèlix de Sabadell per celebrar el tricentenari

sabadell
CULTURA

Durro enceta la festa del foc al Pirineu amb la baixada de falles

Durro
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona