L'arxiu històric de Gandia incorpora llibres italians sobre els Borja a la biblioteca d'investigadors

A les portes de l'Any Borja, són gran part dels organismes i associacions de la ciutat els que treballen per seguir coneixent més detalls sobre la família valenciana més universal de tots els temps. En aquest sentit, l'Arxiu Històric de Gandia ha incorporat recentment uns nous llibres italians que tracten alguns aspectes referents als Borja. Així, l'Arxiu continua completant una biblioteca especialitzada en aquesta temàtica de gran interés i que projecta Gandia a escala internacional.

El lot de llibres incorporat per l'Arxiu Històric està format per deu obres italianes publicades els darrers anys i que contenen, sobretot, catàlegs d'exposicions, actes de congressos i estudis universitaris realitzats al voltant de la família. En el cas dels catàlegs d'exposicions, inclouen alguns articles d'investigació entorn dels personatges, la seua època, la seua iconografia o les obres que s'hi exposen. També hi ha transcripcions d'alguns documents.

Pel que fa a les actes dels congressos, es tracta de trobades anuals organitzades pel Comité Nacional d'Encontres d'Estudi per al V Centenari del Pontificat d'Alexandre VI (1492-1503), organitzats pel ministeri per i Beni e le Attività Culturali. Aquestes trobades s'organitzaren en diferents ciutats italianes entre els anys 2000 i 2001, i les publicacions són dels anys 2002 a 2005.

Per últim, els estudis universitaris que s'han adquirit aprofundeixen en les vides dels personatges de la família Borja, com ara el recull sobre Lucrècia, publicat per la Universitat de Florència, o el recent treball d'Elena Valeri sobre Girolamo (Jeroni) Borja i la seua obra Historia de bellis italicis.

Cal destacar també la nova interpretació proposada per Anna Maria Voci de l'obra La Pietà, de Miquel Àngel, relacionada per l'autora amb l'assassinat de Joan, duc de Gandia. Segons conten alguns especialistes, aquesta famosa obra de l'italià Miquel Àngel podria estar inspirada en els personatges de la família, Joan i sa mare, Vanozza Catanei. Després de l'assassinat del duc de Gandia, molt apreciat per son pare Alexandre VI, el cardenal francès Jean Villers podria haver encomanat aquesta obra per immortalitzar els rostres dels éssers més estimats pel Papa.

Aquesta teoria també la defèn un estudiós molt vinculat a Gandia, Ximo Company, que ha realitzat diferents obres i estudis al voltant de la família. En una de les darreres obres del polifacètic José Miguel Borja, tots dos ja van afirmar la relació existent entre La pietà i el tercer duc de Gandia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant