Opinió

Després de la crisi, més oportunitats per a l'estalviador

Una realitat actual són les altes remuneracions que ofereix la banca pels seus dipòsits. Aquest fet no pot continuar ja que posaria en risc el resultat de les entitats bancàries.

Un any més Borsadiner obrirà les portes aquest mes de novembre per donar l'oportunitat als estalviadors i inversors particulars d'anar-hi i conèixer amb més detall el funcionament dels mercats financers i les diverses alternatives d'inversió que actualment ofereixen les entitats financeres.

Els mercats financers estan aquest any en una situació especialment interessant… i plena d'interrogants per als estalviadors. Pot semblar que la borsa no sap a on va, pujant avui un xic, i baixant demà una mica. Però això és enganyós. De la mateixa manera que és enganyós el que va passar el 2009, quan vam veure primer com els mercats tocaven mínims i després com remuntaven de forma espectacular. Aquestes dues situacions corren el risc d'ocultar el més important: que es dóna una d'aquestes rares ocasions en la història en què es pot comprar borsa a un preu clarament barat. Entre altres coses ens ho diu el PER, que és la relació entre el preu de les accions i el benefici de les empreses. Com més baix és aquest PER, més barates s'entén que estan les borses.

El normal als actuals tipus d'interès, com recordava fa poc Jaume Puig, director general de GVC Gaesco Gestió, seria que aquesta relació fos de 16 vegades, en canvi, ens trobem que ara està al voltant de 12 a Europa, de 13 als EUA i de 14 al Japó, per això es pot dir que la borsa està barata. Barata si tenim en compte que el món continua creixent i les seves empreses continuen augmentant els beneficis. Abans o després els mercats acceptaran aquest fet i les cotitzacions haurien de reflectir-lo, així que jo crec que, avui, qui pensi a llarg termini està invertint a bon preu. No sé si ha tocat fons, però si sé que està a bon preu.

Aquesta convicció la reforça l'elevada rendibilitat per dividend que ofereixen moltes empreses amb resultats recurrents i regulars i uns percentatges superiors a la rendibilitat del deute emès per aquestes mateixes empreses, una cosa que, al meu entendre, és un altre senyal que aquestes companyies estan infravalorades.

Quant a la renda fixa, també s'estan donant situacions interessants. En els últims mesos aquest actiu ha ofert rendibilitats que semblaven més pròpies de la renda variable, a causa especialment de la sequera de crèdit i dels dubtes sobre la solvència del deute sobirà, uns dubtes que han afectat també el deute de les empreses. Però la situació no pot durar gaire més. Els nivells tan baixos de tipus d'interès conviden a pensar que a partir d'ara el moviment solament pot ser a l'alça -amb la consegüent reducció de l'atractiu de les actuals emissions de deute–. Ull, doncs, a entrar ara en renda fixa, abans que es moguin els tipus! Tret que pensem en el deute públic i privat dels països emergents, on es podrà continuar trobant rendibilitats atractives, però això sí, controlant els seus específics riscos.

Una altra realitat que estem vivint són les elevades remuneracions que ofereix la banca espanyola pels seus dipòsits. Aquest fet no pot durar ja que si continués molt temps posaria en problemes els resultats de les entitats bancàries. Aconsello als estalviadors que no es deixin enlluernar i que utilitzin aquests dipòsits per al que són, per als diners a curt termini. Per als estalvis a mitjà i llarg termini hi ha alternatives més adequades, ja que, amb els dipòsits, podria passar que en vèncer ens trobéssim que hem perdut el tren d'altres actius, com la borsa, per exemple. Les alternatives són variades. A Borsadiner els estalviadors podran aprofundir en algunes d'aquestes. Però els aconsello que no es quedin aquí, sinó que amb la informació que obtinguin en el saló acudeixin a un professional de l'assessorament que els ajudi a utilitzar aquest coneixement de la millor manera possible. Si alguna cosa m'han ensenyat els meus gairebé 40 anys d'activitat en el sector financer és que al final no és tan important el producte que s'escull, sinó com i quan s'utilitza. I per a això el millor és fer-ho acompanyat d'un professional. Jo actuo així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.