Economia

Agricultura

Mig segle de vida al celler Covilalba

Pelegrí fa una crida als joves perquè es dediquin a l'agricultura, optimitzin els recursos i garanteixin el futur del sector

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va presidir ahir el 50è aniversari del celler cooperatiu de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, en el qual va felicitar tots els que han lluitat perquè la cooperativa hagi pogut complir mig segle de trajectòria i es va posar al servei dels productors per defensar el sector. Pelegrí considera que “el futur de l'agricultura catalana passa perquè hi hagi un important relleu generacional” i que, “perquè el sector primari sigui atractiu per als joves, cal fer-lo rendible”. El conseller també va subratllar que davant la difícil situació de la pagesia, i de l'economia en general, cal apostar per oferir productes de qualitat, i que la via per millorar els beneficis és “estalviar i optimitzar els recursos existents”, així com “adaptar-se als nous temps”, especialment en un mercat globalitzat en què cal tenir en compte l'exportació.

Covilalba es va fundar l'any 1961 i té 164 associats que conreen una extensió de 780 hectàrees de vinya. Aquests cultius estan situats de manera que queden vinculats al microclima de la regió, la qual cosa fa que el vi elaborat a Vilalba dels Arcs tingui unes característiques diferents. El celler produeix cinc milions de quilos de raïm, entre blanc i negre a parts iguals. Entre les diverses varietats de garnatxa blanca i macabeu, s'elaboren els vins joves Arcs i Suprem, el criança Fill del Temps, el reserva Carinyena 2 Finques i Ranci 1928. A la cooperativa també s'elabora oli i fruits secs. Allò que va començar com a agermanament entre amics i companys d'ofici ha anat creixent al llarg de la història, un aspecte confirmat pel fet que a la primera nau s'hi hagin afegit tres més, l'última ara farà set anys. “Tenim l'esperança que encara hi hagi cooperativa per anys, però és necessari el relleu generacional; actualment els membres estan en l'edat madura”, va afirmar Ignasi Carsí Costas, enòleg i director tècnic de Covilalba.

En l'acte es va descobrir una placa per celebrar l'aniversari i es va fer un emotiu homenatge als socis fundadors. Els assistents també van poder visitar l'exposició documental i de fotografia de l'antic molí de l'oli, que ha estat restaurat recentment. A més del conseller d'Agricultura, també van assistir a l'acte la directora dels serveis territorials de Governació i Relacions Institucionals a les Terres de l'Ebre, Maria Rosa Peig Compte; l'alcalde de Vilalba dels Arcs, Francesc Domènech; els representants de les DO del vi i de l'oli de la Terra Alta, i dirigents, socis i treballadors del celler i també clients i distribuïdors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.