Economia

laboral

Alerta per la situació dels treballadors transfronterers

Unes dues mil persones es desplacen cada dia a banda i banda de la frontera per anar a treballar

Els sindicats francesos i catalans denuncien les precàries condicions laborals en aquests casos

“Estem parlant d'unes dues mil persones que es desplacen cada dia per anar a treballar fora de les nostres fronteres”, va dir Daniel García, secretari nacional de la UGT de Catalunya. Aquesta és una de les dades que van facilitar ahir els sindicats després d'una acció informativa per als treballadors transfronterers. García va ser un dels participants en la trobada dels sindicats catalans i francesos a Figueres, ahir al migdia, en la qual també van assistir Ricard Bellera, secretari internacional de CCOO, i Regi Villepontoux, secretari del Consell Sindical Interregional Pirimed (CSIR), i representants de la resta de sindicats que formen part d'aquest consell.

Segons van denunciar, les condicions laborals dels treballadors transfronterers, és a dir, dels que viuen en una banda de la frontera i treballen a l'altra, s'exerceixen en condicions precàries i estacionals amb desavantatges “socials i fiscals”, com també “competències deslleials”. Per denunciar aquests fets i informar els treballadors dels seus drets, els sindicats van repartir tríptics ahir al matí a la frontera del Pertús, on s'hi destacaven les “deu coses que cal saber si ets un treballador transfronterer”. “És una realitat molt dura, amb taxes d'atur juvenil superiors al 55%. Això fa que els joves es busquin la vida fora de les nostres fronteres”, va dir García. D'altra banda, Bellera va recordar el desconeixement dels drets dels treballadors catalans a França i la desigualtat de condicions en què treballen, ja que se'ls apliquen les condicions laborals catalanes, cobrant pels seus serveis, per exemple, menys del que cobraria un treballador de l'Estat francès, la qual cosa genera malestar entre els treballadors francesos per la competència deslleial.

Així, van recordar que el salari mínim a l'Estat espanyol és de 645 euros mensuals, mentre que a l'Estat francès és de 1.400 euros. Segons va explicar Villepontoux, als sectors on hi ha més conflicte en territori francès, per exemple, són els de la construcció, el comerç i l'agricultura. Un dels sindicalistes assistents va explicar que cada dia es concentren entre 50 i 60 persones a la carretera entre Perpinyà i Argelers a l'espera que algú els doni feina, ni que sigui per unes hores.

En el cas de la Catalunya del Sud, els sectors més afectats per la mobilitat transfronterera són el comerç i la restauració, que és molt estacional. Per tot això, els sindicats reclamen una política europea justa; “una veritable Europa social” i una campanya de sensibilització institucional de manera que es millori el seguiment de l'activitat transfronterera.

LA FRASE

És una realitat molt dura, amb taxes d'atur juvenil superiors al 55%, i fa que els joves es busquin la vida
Daniel García
secretari nacional de la UGT de CAtalunya

LA XIFRA

1.400
euros mensuals
és el salari mínim a l'Estat francès, mentre que a l'espanyol, són 645 euros al mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona