La Borsa
Més valors
Economia

opinió

Els HUT i les polítiques d’habitatge

Llegeixo amb estupefacció l’article del Sr. Carles Pàramo, exalcalde de Roses i expresident de la Diputació de Girona, publicat en aquest diari sobre els habitatges d’ús turístic. El que diu no és cert! En l’article culpa els habitatges d’ús turístic (HUT), situats en municipis on l’oferta turística té un pes significatiu, de tres problemes. El primer, les dificultats de la població per accedir a un habitatge degut principalment a la transformació d’habitatges de primera residència a un ús turístic. Les dades demostren que els HUT gairebé no influeixen en el preu del mercat de compravenda i de lloguer. En grans ciutats com Barcelona o Girona el percentatge de HUT està molt per sota del 2% del cens d’habitatges. Però si anem a Roses, ciutat de la qual el Sr. Pàramo era alcalde l’any 2011, veurem que, de l’anàlisi de les dades de l’Idescat d’aquell mateix any, crida l’atenció que hi havia 2.500 habitatges que es van declarar buits. Llavors, si el problema era l’accés a l’habitatge, per què des de les administracions no es va incentivar l’ocupació dels buits? I per què a Roses des de l’any 2011, i segons dades de la Generalitat, no s’ha construït cap habitatge protegit? La realitat és que tot plegat té més a veure amb la retirada d’incentius i deduccions fiscals, ajudes als possibles inquilins i propietaris, i a una falta de planificació urbanística adequada de determinades i administracions, que amb l’ús turístic dels habitatges. 

El segon problema que s’assenyala són les molèsties que generen alguns turistes. Per descomptat, l’incivisme cal sancionar-lo, però no el provoca el tipus d’allotjament sinó el client, i el nostre principalment és el familiar i l’esportiu, i es declinen moltes peticions de turisme de festa, la mateixa aposta que haurien de fer totes les destinacions i allotjaments. Per últim, el tercer problema que s’esmenta és la generalització del frau fiscal. Des de fa anys, com bé sap el Sr. Pàramo, des de l’Associació denunciem de manera conjunta amb la Generalitat i els ajuntaments tots els HUT que actuen al marge de la llei.

Ja n’hi ha prou d’escriure articles sense analitzar les dades reals; i ja n’hi ha prou de culpar els habitatges d’ús turístic de la incompetència de les administracions en les seves polítiques d’habitatge accessible per a la població. Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’activitat turística cau un 92,3% en el primer trimestre a Barcelona

Barcelona

CaixaBank planteja un ERO que afecta gairebé 8.300 treballadors, el 18% de la plantilla

Barcelona

SolarProfit va créixer un 28% l’any passat

barcelona

Quatre de cada deu treballadors recol·locats a Catalunya el 2020 va trobar la feina gràcies als contactes

Barcelona
Un 46% més d’atur a la Selva el tercer trimestre del 2020

Un 46% més d’atur a la Selva el tercer trimestre del 2020

GIRONA

Es disparen els accidents laborals mortals

barcelona

‘Hub’ d’economia digital a la Vall d’en Bas per atreure talent a les zones rurals

La Vall d’en Bas

Barcelona oferirà plantes baixes de protecció oficial

barcelona
economia

CaixaBank concretarà avui la retallada de la plantilla