Opinió

La contra

Apologia dels clàssics

L'Editorial Barcino posa en marxa una plataforma per divulgar i promoure els clàssics catalans que es va presentar a la Setmana del Llibre en Català

Davant la quantitat ingent de llibres que es publiquen cada any, optar per un clàssic és una aposta segura. Per què? Doncs simplement perquè ha passat la prova del cotó fluix del temps. La seva qualitat s'ha imposat i integra un cànon més o menys consensuat pels crítics literaris.

Cal fer una petit esforç d'alteritat, viatjar amb la imaginació en una altra època, superar la distància cultural? Pot ser. Però no és cap pèrdua de temps sinó més aviat una inversió, ja que els clàssics són els pilars sobre els quals se sustenta bona part de la literatura d'avui i ens parlen d'on venim i qui som.

Això ho sap prou bé l'Editorial Barcino, un segell fundat el 1924 per Josep Maria Casacoberta amb la voluntat de difondre els clàssics medievals catalans i que avui integra la Fundació Lluís Carulla. A l'hora de defensar la literatura pròpia, el coordinador de l'editorial, el professor Joan Santanach, té els arguments a punt: “Són textos comprensibles, i igual de bons que els clàssics d'altres literatures més populars que els propis, com ara Shakespeare”.

Per divulgar aquests textos, Barcino acaba de posar en marxa el grup Amics dels Clàssics, que va presentar dimecres al vespre a la Setmana del Llibre en Català a Barcelona. El president Jordi Pujol, la cuinera Carme Ruscalleda, l'exconseller Ferran Mascarell, l'escriptor Màrius Serra i Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, van ser algunes de les personalitats que van donar veu a autors com ara Ramon Llull, Bernat Desclot, Jaume Roig, Anselm Turmeda i Jordi de Sant Jordi.

I quins clàssics heu llegit? “Tirant lo Blanc, Terra baixa, el rector de Vallfogona...”, va respondre un grup de joves entre el públic. “El problema no és la dificultat de comprensió, sinó la falta de costum”. Cap problema. Amics dels Clàssics ofereix ara la possibilitat de familiaritzar-se amb aquests autors a través d'una nova plataforma (www.editorialbarcino.cat) on es proposen entrevistes, informacions i textos en format PDF.

Per fer-se Amic dels Clàssics només cal donar el nom i l'adreça e-mail. Els primers tres-cents rebran una samarreta amb els noms de Ramon Llull, Ausiàs March i Curial e Güelfa estampats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.