Opinió

la columna

El guant de Mascarell

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha comparat la nació amb una mà i l'Estat amb un guant. La nació és una mà dèbil si no té el guant d'un estat. Ho digué dimecres passat en la conferència donada a l'Institut d'Estudis Catalans, organitzada per la Societat Catalana de Sociolingüística. Era un acte del centenari de la Secció Filològica de la nostra acadèmia. La conferència tenia un títol suggeridor: La llengua dels catalans: cultura, estat, nació. Fou alliçonador escoltar-lo.

La mà catalana necessita un guant català. El guant castellà no serveix. L'Estat espanyol menysté la cultura de Catalunya, tot i que l'article 3 de la Constitució l'obliga a vetllar pel nostre patrimoni lingüístic. Mascarell, historiador que excel·leix en interpretar l'evolució de la catalanitat, creu que els catalans mai no havíem pensat a fer-nos un guant estatal a la mida de la nostra mà nacional. Els intel·lectuals noucentistes combinaren només tres conceptes: llengua, cultura, nació. La idea d'Estat s'ensuma en alguns raonaments de Prat de la Riba. El 1917 invocà la necessitat de dotar les nostres institucions públiques d'un “cos d'Estat”.

L'argumentació de Mascarell –la política cultural del qual té segons el meu parer molt de neonoucentista– advoca per incorporar l'Estat a l'imaginari social que ens cal bastir en el capgirell històric que ara experimentem amb la revifada d'una consciència ciutadana crítica.

És cert, com diu Mascarell, que el noucentisme assolí la fita de conjuminar llengua, cultura i nació. No oblidem, però, que el més rellevant dels nostres juristes noucentistes, Francesc Maspons i Anglasell, ja incorporà a la seva doctrina la noció d'Estat. Ho féu, si més no, el 1929 en el llibre Tornant de Ginebra, fruit de la seva experiència en el comitè de minories nacionals de la Societat de les Nacions.

Mascarell llançà un guant als pocs acadèmics que l'escoltàvem: cal que feu la història del que hem pensat els catalans sobre l'Estat. És un guant que ha de recollir l'Institut d'Estudis Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.