Opinió

la columna

Aires de Palamós

Ha sortit fa poc una esplèndida publicació sobre sardanes. L'ha editat l'Agrupació Sardanista Costa Brava amb motiu de l'Aplec de Palamós. Inclou articles substanciosos: el del coordinador, Lluís Mercader, i d'altres experts de terres gironines.

Palamós està atenta als aires musicals catalans, els que vénen de lluny i els renovadors. El meu primer article, escrit el 1963 quan estudiava Dret, fou publicat a Proa de Palamós. Tractava de la Nova Cançó, el moviment que airejà el clos llavors ensopit de la cultura popular catalana. Me l'encarregà l'amic Josepmiquel Servià.

L'aplec d'enguany va complaure balladors, músics i oients. Hi hagué talent i sensibilitat en la tria de peces. El cinquantenari de la mort de Toldrà explica que obrís l'audició El bac de les ginesteres, obra clàssica, del 1925, dedicada a un indret empordanès. S'escoltà una altra sardana de l'escola impressionista: Fent bombolles, escrita el 1934 per Tarridas, qui com Toldrà i Joaquim Serra influí en composicions de la represa als anys 40 que impregnaren l'univers sardanista amb melodies d'aires elegants, evocadors, afables i emotius. Eren autors que en l'ambient sòrdid de postguerra oferien sons galants i animosos, des del cabdal Somni de Saderra Puigferrer, del 1945. En aquesta línia d'un noucentisme empeltat de neoromanticisme hi ha Cavalleresca de Serra, Alba de Roca Delpech, Llaminera de Blanch Reynalt i la modèlica Hermínia de Viladesau, programades aquestes dues darreres en l'aplec d'enguany.

En aquella edat d'or sardanista surà també la continuïtat d'aires populars a la manera de Bou, representats a Palamós el passat 22 de juliol per N'és la Moreneta de Carcellé. Hi hagué estrena aquell dia: la d'Amadeu Cuadrado dedicada a Lluís Mercader. Tampoc faltaren els nous aires dels compositors Jordi Molina i Joan Jordi Beumala, artífexs de la renovació que fa albirar un bon avenir per a la música i dansa nacionals.

Aires de cobla, aires de punts lliures, i aires de punts fonamentals que caldrà vigoritzar en una Catalunya lliure.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.