Opinió

Truita d'espinacs amb suc

Són nombrosos els exemples de propostes de desenvolupament local que lliguen positivament productes de l'entorn
amb restauració, comerç i turisme

Com anunciava l'agenda d'actes del Sortim, de Presència, publicada el 3 de març, el proppassat diumenge dia 10 la població d'Ulldemolins, al Priorat, va celebrar la diada de la truita amb suc o, per ser precisos, la Diada de la Truita d'Espinacs amb Suc, plat de Quaresma quan desapareix la carn dels àpats dels creients i és reemplaçada per llegums i peix. Convidat per Misericòrdia Montlleó, la seva activa alcaldessa, vaig gaudir d'una gran festa gastronòmica, i vaig compartir amb altres persones la difícil tasca de jurat del concurs de truites elaborades per gent del poble i de l'entorn. N'hi havia gairebé un centenar i totes eren molt bones. Aquesta diada és un bon exemple de com pobles petits (Ulldemolins té escassament 500 habitants) poden posar en relleu els seus valors, atractius i tradicions, centrats en aquest cas en la cuina, que, entre altres coses, és cultura i identitat quan respon a una veritable interacció entre entorn i alimentació. Es tracta d'una bona mostra de promoció d'aliments de proximitat i de contribució a valorar-ne la producció i el consum. Són nombrosos els exemples de propostes de desenvolupament local que lliguen positivament productes de l'entorn amb restauració, comerç i turisme. Aquest mateix diumenge 10 Presència ens informava de festes i fires a l'entorn dels embotits a Bescanó i Olot, de la clotxa (aliments escalivats dins del pa buit) a Miravet i altres llocs propers, de l'espàrrec al Port de la Selva, dels brunyols (dolços de Quaresma) a Figueres, i de l'olla i la caldera a Caldes de Montbui. Conèixer i estimar el país també vol dir conèixer i estimar el que cultiva, cria i menja.

La festa d'Ulldemolins, que se celebra el segon diumenge de març des de l'any 1982, justifica la visita. Comença amb un esmorzar a base d'embotits, arengades i pa torrat, amb oli verge i vi de producció local. A continuació hi ha tast de vins i olis i de les truites amb suc preparades per l'Associació de Dones de la Carena, i segueix amb una cercavila i una missa. Cal cuidar l'esperit a més del cos. Mentrestant, durant tot el matí, el mercat de productes artesans ofereix embotits, formatges, mel i altres menges ben bones. La diada s'acaba amb el concurs de truites d'espinacs amb suc i la degustació de les cassoles de truita per part dels assistents.

El Corpus del patrimoni culinari català, editat per l'Institut Català de la Cuina, inclou la truita d'espinacs i la truita amb suc. Pel que fa a aquesta darrera, considera la possibilitat de fer-la amb espinacs, fesols, ou dur i fins i tot bacallà, que és el cas d'Ulldemolins. Les variants són diverses. Una possible proporció d'ingredients, segons em va informar l'alcaldessa, és la següent, per a dues persones: 250 grams de fesols, 1 ou dur, 1 tall de bacallà, entre 1 i 2 quilos d'espinacs i 2 ous per a la truita; i oli d'oliva, all, julivert, una mica de farina, pebre vermell dolç i sal per al suc. Val la pena considerar el valor nutritiu d'un plat d'aquesta truita i què aporta, que és prou variat i força complet. El primer aspecte positiu és el predomini dels vegetals, ben representats per la verdura (espinacs) i el llegum (fesols), dos tipus d'aliments dels quals convé menjar-ne força, cosa que, sobretot pel que fa al llegum, no fem prou. Un plat de truita d'espinacs amb suc aporta fins a unes 600 quilocalories, que equivalen al que correspon a un àpat, al qual caldria incorporar-hi fruita i algun primer plat “suau”. Gràcies als ous i els llegums, la proporció de proteïnes, uns 90 grams, és important i de qualitat, fins i tot supera el mínim diari requerit. La quantitat d'hidrats de carboni (midó), a l'entorn dels 60 grams, és moderada però adient, també porta molta fibra, uns 50 grams, amb efectes positius en l'aparell digestiu, té poc greix, uns 15 grams, i això és bo, i proporciona més vitamines i minerals, si més no de la majoria, del que cal en un dia. Hi ha, però, un factor limitant del seu consum, el contingut de colesterol, que és elevat, uns 400 mil·ligrams (el màxim tolerable diari són 300), en part pel bacallà i encara més pels ous, tot i que una de les accions beneficioses de la fibra és precisament ajudar a reduir una mica els efectes d'aquest excés. Per tant, si mengeu truita d'espinacs amb suc, cosa que us aconsello, la resta del dia procureu no ingerir més greixos animals, perquè porten colesterol. En definitiva, com passa amb molts plats tradicionals, el seu valor no és només gastronòmic sinó nutritiu. I com que l'entorn i l'ambient també compten a l'hora de gaudir dels àpats i pair-los bé, el marc d'Ulldemolins i la seva gent resulta perfecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.