Política

procés sobiranista

mitjans de comunicació

Ressò exterior en portades i anàlisis

El diari conservador britànic ‘The Times’ publica un editorial amb el títol “Repressió a Catalunya”

La versió digital de ‘Der Spiegel’ entrevista Puigdemont i ‘La Repubblica’ obre la primera plana amb “la guerra catalana”

La macrooperació policial a Catalunya vinculada amb la celebració del referèndum d’autodeterminació era present ahir en bona part de les portades dels diaris més influents del món. Rotatius d’abast i ressò global que, des de fa dies, tenen corresponsals a Barcelona pendents de les accions del govern català i del de Madrid, però també atents a la mobilització ciutadana que empeny l’1-0. Publicacions, d’altra banda, que sovint s’allunyen de la visió de la premsa espanyola sobre el procés independentista.

La crisi més gran

El diari conservador britànic The Times no es va amagar ahir i va publicar un editorial ferm i clar titulat “Repressió a Catalunya” en què demanava al president Rajoy que permeti el referèndum i l’instava a no fer servir la força “si vol evitar una ruptura nacional”. The Times entén que “Espanya està passant la seva més gran crisi constitucional des de la fi de la dictadura de Francisco Franco” i hi afegeix: “La deriva de la província de Catalunya cap a la independència desafia els fonaments de l’existència d’Espanya com a Estat unitari.” A més, veu possible que els catalans votin l’1-0 i defensa que les mesures de força possiblement es rebutjaran amb la votació del primer d’octubre. L’editorial carrega contra Rajoy perquè, segons diu, “està alimentant la crisi en comptes de sufocar-la”. The Times aposta, doncs, per una via pragmàtica que implica que el govern espanyol permeti “que el referèndum tiri endavant, malgrat que estigui en contra de la Constitució” tot i declarar que jurídicament no és vinculant. Això li permetria “no llançar una amenaça desproporcionada, comptant amb el sentit comú dels catalans, que en general entenen els beneficis de ser part integrant d’Espanya”. I argumenta The Times en aquest sentit que “les enquestes mostren que mentre que una gran majoria de catalans volen un referèndum, la població es divideix respecte a la independència”.

Les protestes s’encenen

Sense sortir del Regne Unit, l’edició impresa de l’europeista The Independent obria la portada amb el titular “La crisi d’identitat de Catalunya” i una foto d’un manifestant que increpava uns agents policials. El peu de foto detallava: “Esclata la ira quan la policia irromp en oficines del govern català per evitar un referèndum d’independència il·legal.” Per la seva part, el rotatiu econòmic Financial Times també dedicava la foto de portada al procés català, destacant que “Les detencions encenen les protestes de carrer a Barcelona.” Per acabar, The Guardian, rotatiu de centreesquerra, dedicava la foto de portada al terratrèmol de Mèxic, però el tercer tema era evident: “La lluita catalana per votar encén la crisi a Espanya.”

Madrid-Barcelona

La portada del rotatiu francès Libération titulava “Referèndum. L’escalada entre Madrid i Barcelona”, mentre que Le Figaro hi va fer una crida més petita també en primera plana: “Catalunya: ofensiva de Madrid contra el referèndum.” L’italià La Repubblica dedicava bona part de l’obertura a l’actualitat catalana. “Espanya, la guerra catalana”, deia. I, tot seguit, especificava la detenció de 14 càrrecs de la Generalitat, el decomís de paperetes de vot, la mobilització al carrer i la reacció del Barça. Especialment rellevant és el seguiment que The New York Times està fent de la realitat catalana. Ahir hi dedicava un article llarg firmat pel corresponsal Raphael Minder, que acaba de publicar el llibre The struggle for Catalonia. Rebel politics in Spain (La lluita per Catalunya. Política rebel a Espanya), i destacava que queden menys de dues setmanes per a l’1-0.

President

A Alemanya, el Frankfurter Allgemeine Zeitung destacava les paraules de Puigdemont parlant d’estat d’excepció de facto i la versió digital de l’influent setmanari Der Spiegel oferia una entrevista amb el president català amb el títol “Volem el nostre dret.” En l’entradeta, la revista subratllava que els catalans volen sortir d’Espanya i desafien la dura reacció de Madrid, i que el mandatari analitza el procés, el futur del FC Barcelona i els vincles amb la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Orient Mitjà

L’emir de Kuwait dissol el Parlament i suspèn clàusules constitucionals

Barcelona

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona