Política

Merkel defensa la creació d’un exèrcit europeu

La cancellera alemanya argumenta que faria més fàcil la cooperació i una política d’exportació d’armes

Aposta per “la solidaritat” i la “tolerància” com a valors per superar els “egoismes nacionals”

La cancellera alemanya Angela Merkel ha proposat aquest dimarts davant el ple de l’Eurocambra la creació eventual d’un exèrcit europeu.

Durant el seu discurs inicial sobre el Futur d’Europa, Merkel ha proposat la creació d’un Consell de Seguretat europeu i una força d’intervenció ràpida per “abordar assumptes rellevants” i seguir treballant amb la visió que “algun dia” hi hagi un “veritable exèrcit europeu”.

D’acord amb el que va defensar el president de la Comissió Europea Jean Claude Juncker fa quatre anys, Merkel ha argumentat que un exèrcit europeu “demostraria que entre els països europeus no pot haver-hi guerra”.

En aquest sentit, ha indicat, “seria molt més fàcil cooperar”, podria haver-hi una política d’exportació d’armes comuna i actuaria com un “complement” de l’OTAN.

En el mateix discurs, Merkel ha defensat també que la UE és “la millor garantia per una pau estable i un futur prometedor” al continent. La cap del govern federal alemany ha assenyalat que l’horror de la Primera Guerra Mundial, el centenari del final de la qual es commemora aquests dies, “ha il·lustrat el que passa quan les nacions no es respecten” entre elles. “Ho devem a les generacions passades: l’egoisme i el nacionalisme no poden prevaldre més a Europa, han de prevaldre la tolerància i la solidaritat”, ha assegurat.