Política

Madrenas presenta un pla de govern amb 355 mesures

L’alcaldessa de Girona afirma que és un document viu, del qual cada any es retrà comptes, i que el mandat es basarà en els pactes

Tot i ser “un full de ruta ambiciós”, diu que no fa volar coloms, sinó que és “assolible”

S’hi inclouen tant mesures del dia a dia com per crear bases de futur

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, acompanyada del seu equip de govern, va presentar ahir el pla de govern 2019-2023, un full de ruta “extens i ambiciós”, però que no “fa volar coloms”, sinó que són “línies assolibles” fetes “des del rigor”, segons va voler remarcar. El document, titulat Girona som tots, inclou un total de 355 mesures, dividides en quinze àmbits. L’alcaldessa va subratllar que es tracta d’un document “obert a canvis i transformacions que puguin venir de fora a complementar”, remarcant la voluntat de pacte del govern tant amb la resta de grups polítics –cal recordar que JxCat només té 9 regidors dels 27 del ple– com amb la ciutadania. En aquest sentit d’implicació dels veïns de Girona, Madrenas va anunciar que cada final d’any es farà un acte per retre comptes als ciutadans sobre el grau de compliment d’aquest pla de govern.

Dia a dia i futur

L’alcaldessa va destacar que “una part important de l’acció de govern serà per millorar el dia a dia de la gent” en temes com l’accessibilitat, la mobilitat, els jardins, la neteja i la il·luminació, a més d’“aspectes de microurbanisme per fer la ciutat més segura i amable”. La intenció ha estat combinar “accions concretes de més o menys abast de tots els àmbits” –entre les quals també va destacar la priorització de les necessitats de la gent gran per part de serveis socials– amb mesures per “assentar la base de construcció de la Girona del futur”, amb plans estratègics en àmbits com l’habitatge i la seguretat. Un altre “repte ingent”, segons Madrenas, és convertir la ciutat en “referent a escala municipal en la lluita per l’emergència climàtica”. I tot plegat, va subratllar, mentre la ciutat de Girona continua sent “peça clau en la construcció d’un nou país”.

El govern ha preparat un vídeo per fer arribar a la ciutadania, a través de la veu dels mateixos regidors, les principals mesures del pla de govern. De fet, l’alcaldessa va remarcar que una de les assignatures pendents del govern era “millorar la informació”, sobretot dels serveis públics que existeixen, com els menjadors sociabilitzadors, perquè “molts cops no s’utilitzen per desconeixement”.

LES XIFRES

52
mesures
es preveuen en promoció econòmica. També superen la quarantena serveis socials (44) i cultura (41).
9
regidors
té el govern en minoria de JxCat a Girona. És només un terç del ple municipal, amb 27 regidors.
Sostenibilitat i participació

Cap a la gestió pública de l’aigua i més porta a porta

La culminació del procés de municipalització de l’aigua, el nou contracte de la neteja i l’objectiu d’arribar al 60% de reciclatge de residus augmentant el porta a porta (“als barris on sigui factible”) i el nombre de contenidors intel·ligents són els principals punts pel que fa a sostenibilitat, a més d’un pla d’inversions a la Devesa. En participació, destaquen la redefinició dels processos participatius i la potenciació de les regidories de barri.

Salut, educació i esports

Mapa contra la segregació escolar i nou Trueta al nord

L’impuls d’un pacte de ciutat contra la segregació escolar és la principal mesura en educació, en què també figura treballar pel nou institut Ermessenda i reforçar les actuacions contra l’absentisme. En salut, a més de defensar el nou Trueta al nord, es fixa la creació d’un pla d’hàbits saludables i d’un pla local de drogues, a més de més parcs de salut. En esports, s’aposta per l’esport de base femení.

Serveis socials i cooperació

Ajuts als cuidadors i més menjadors

Entre les 44 mesures de serveis socials, destaquen la creació d’un programa de formació i suport als cuidadors (familiars de persones dependents) i l’ampliació tant dels serveis d’atenció domiciliària com del nombre de menjadors sociabilitzadors. A més de l’aprovació d’un pacte local d’habitatge, es precisa que es vol arribar a un 15% d’habitatge social, adquirir com a mínim 50 pisos per afavorir l’emancipació dels joves i estendre a tota la ciutat el registre d’assetjament immobiliari. Pel que fa a cooperació, a més de mantenir les línies existents, destaca que també es continuarà treballant “perquè l’exèrcit no tingui presència en àmbits educatius i juvenils”.

Cultura i joventut

Creació d’un mapa cultural i aposta pel català

Entre les 42 mesures de cultura, hi ha l’elaboració d’un mapa cultural amb tota l’àrea urbana, la facilitació de l’accés a la cultura a tothom i l’impuls d’un pla municipal de normalització lingüística, a més de diverses mesures més de foment del català. Quant a joventut, destaca la creació d’un nou espai jove i la reforma de la planta baixa de l’estació Jove, a més de mesures per potenciar els casals d’estiu.

Alcaldia, seguretat i hisenda

Nou model policial i agilització dels tràmits

La implementació d’un model de policia de proximitat per a tots els agents, l’ampliació del cos en com a mínim 20 agents i l’aplicació d’un pla de videovigilància i d’una subcomissaria a Santa Eugènia són les mesures estel·lars de seguretat, que aquest mandat depèn d’alcaldia. Dins d’alcaldia estrictament, destaca l’aposta per Girona com a “ciutat tecnològica”, amb la posada en marxa de la Casa de la Tecnologia, i també l’aposta per ajudar a trobar una sortida cap a la independència. D’altra banda, a Hisenda i Règim Interior s’aposta per la simplificació administrativa i l’agilització: es farà que tots els tràmits siguin digitals i s’impulsarà el camí cap a una finestreta única.

Promoció econòmica

Incentivar l’ocupació per a joves i majors de 50 anys

Un dels objectius és ajudar els joves i els majors de 50 anys a trobar feina. També destaca el foment de l’economia verda i circular, l’execució del pla estratègic de comerç per modernitzar-lo i la protecció dels establiments emblemàtics, a més de fer un pla de millora dels mercats, impulsar el carrer del Carme com a eix comercial i implementar més mesures del pla estratègic de turisme.

Urbanisme i mobilitat

Inici del camí cap a un POUM i nou pla de mobilitat

L’apartat d’urbanisme només inclou 14 mesures, però d’importància. Hi destaca l’inici dels treballs preparatoris d’un nou POUM, la conversió de la carretera Barcelona en “un carrer pacificat i amable”, l’estudi per millorar les comunicacions entre barris “salvant les barreres naturals i arquitectòniques actuals”, un pla de manteniment exprés d’equipaments municipals i un projecte de nou enllumenat a la Devesa, a més d’un canvi progressiu cap a la tecnologia LED arreu. També hi figura el desenvolupament del pla integral de Sant Narcís i que es “vetllarà” perquè Adif finalitzi les obres derivades del TAV, com la nova plaça Espanya, i que es definiran “els usos a desenvolupar al voltant de l’estació i sota el viaducte”.

Pel que fa a mobilitat, a més de l’elaboració d’un nou pla de mobilitat amb els municipis de l’entorn, s’hi inclou l’ampliació de la xarxa de la Girocleta i la intenció de connectar-la amb els municipis veïns, la priorització de zones d’aparcament per als veïns i comerços locals i la revisió del mapa de les línies d’autobús. També s’ampliarà la gratuïtat del bus urbà fins als 14 anys i es “vetllarà” per crear un nou baixador del tren a Pont Major amb un pàrquing dissuasiu al costat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Iceta proposa una “àmplia coalició” d’autonomistes, federalistes i reformistes per governar Catalunya

Barcelona

Aval a la direcció del PDeCAT per pilotar el trànsit a JxCat

barcelona

Iceta: “Formar govern és al nostre abast”

barcelona

Per la república progressista

barcelona

El TSJC confirma que Antifrau no ha de readmetre Masià

barcelona

Johnson abraça Anglaterra

Londres

Homenatge a la vigència dels valors de Rovira i Virgili

El Pertús / La Jonquera
EL RADAR

Sempre els Balcans

Albiach veu “bons avenços” en la negociació del pressupostos

Rubí