Política

La Fiscalia del Suprem diu que Joan Carles de Borbó va acumular una fortuna il·lícita amb comissions

Segons El Mundo, la comissió rogatòria apunta a possibles delictes de blanqueig, suborn i tràfic d’influències

La Fiscalia del Tribunal Suprem sosté que Joan Carles de Borbó va acumular la seva fortuna de manera il·lícita mitjançant el cobrament de “comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals”, segons explica aquest divendres el diari El Mundo, que ha tingut accés a la comissió rogatòria que el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, ha enviat a la justícia suïssa. El document apunta a possibles delictes de “blanqueig de capitals, contra hisenda pública, suborn i tràfic d’influències”. És la primera vegada que la Fiscalia es pronuncia sobre l’origen de la fortuna del rei emèrit.

Així consta a la petició que Campos va enviar el passat 24 de febrer a l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa perquè les autoritats suïsses li remetessin informació de tots els comptes que la Fundació Zagatka –propietat del cosí del rei emèrit Álvaro de Orleans- té a aquest país. Zagatka ha pagat les despeses del rei emèrit en els últims anys mitjançant comptes oberts a entitats com Credit Suisse o Lombard Odier.

A la documentació, la Fiscalia espanyola recorda que té obertes diligències per una possible “ocultació, transformació, transmissió, conversió i/o possessió de fons” per part del rei emèrit, i que intenta determinar “la procedència” dels diners que no ha declarat a Hisenda, així com la seva participació en els moviments dels fons.

La Fiscalia recorda que la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Espanya (Sepblac) va alertar que l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause va fer sis transferències entre 2017 i 2018 a Nicolás Murga Mendoza, que aleshores era ajudant del rei emèrit, i “part de les quantitats rebudes van ser transferides a comptes de titularitat de membres de la Família Reial”.

El Ministeri Públic també recorda que la fundació Zagatka tenia com a beneficiaris els tres fills del rei emèrit, Felip, Elena i Cristina, malgrat que aquests ho van deixar de ser després de la modificació del reglament de la Fundació de l’any 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona