Política

El tripartit dóna el vistiplau a la llei de consultes autoritzades per l'Estat

El PSC afirma que no permetrà fer un referèndum independentista. El PP porta la normativa al Consell de Garanties. ERC torna a oferir a CiU fer una segona llei per esquivar el permís del govern central

Segueix el minut a minut del Parlament, aquí

El tripartit ha donat aquest matí al Parlament el primer vistiplau a la llei de consultes per via de referèndum, que requeriran el permís previ del govern central tal com fixa la Constitució.

PSC, ERC i ICV han donat suport a la normativa en una votació en comissió centrada a dirimir quines esmenes quedaven acceptades. Només ho han fet les de caràcter més tècnic, i s'ha fet evident que la normativa només comptarà amb el suport global del tripartit.

CiU ha proposat que s'incloguin a la llei les consultes per una via diferent del referèndum, que esquivarien així l'autorització estatal, fet que al seu entendre permetria deixar la porta oberta a una consulta oficial sobiranista. Però l'esmena ha estat derrotada amb els vots del PSC, ERC, ICV i Ciutadans, mentre que el PP s'hi ha abstingut.

Diputats socialistes recelen de la possibilitat que la llei de consultes es pogui interpretar com una aposta independentista, perquè creuen que això afavoriria electoralment el PP.

La votació del dictamen en comissió donarà ara pas al darrer tràmit parlamentari de la llei, fins a la votació final en el plenari. Tècnicament encara hi ha temps per consensuar esmenes, però és improvable vist que les diferències són polítiques.

Durant la discussió de la llei en la ponència, ERC ha ofert a CiU elaborar més endavant una segona llei amb les consultes que no requereixen l'autorització prèvia del govern central, però la federació nacionalista no ho ha acceptat perquè ho vol incloure en l'actual llei per no atorgar a l'Estat dret de veto. Segons els republicans, en canvi, la normativa esprem els límits marcats a l'Estatut.

La Constitució fixa que les consultes via referèndum són competència estatal i ha d'autoritzar-les, i l'Estatut en fa menció.

La llei tindrà, però problemes. El PP ha anunciat que portarà la normativa al Consell de Garanties Estatutàries, per determinar si compleix l'Estatut. Ho farà sense demanar que el dictamen sigui vinculant. En medis parlamentaris es creu que això endarrerirà la votació de la llei en el plenari al mes de març.

Després de la votació en comissió, els diputats s'han pronunciat sobre la normativa en declaracions als passadissos, en opinions no coincidients ni tan sols al tripartit. La diputada del PSC Lídia Santos, que va ser ponent de l'Estatut, ha donat per fet que la llei no permetrà convocar cap consulta sobiranista oficial, ja que "no permet fer res fora de les competències de la Generalitat i dels municipis". "Hem fet una llei escrupulosament constitucional i estatutària", ha dit.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha matisat Santos, insistint que segons quina pregunta es fes sí que es podria fer el referèndum sobiranista. Simó, que ha atribuit el sostre de la llei a les negociacions entre Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero, ha tornat a oferir als nacionalistes elaborar una segona llei amb les consultes sense el permís del govern central.

La convergent Dolors Batalla ha confirmat que, si no es canvia, CiU no donarà suport a la llei de consultes perquè la consideren una "oportunitat perduda". Assegura que els mateixos republicans reconeixen que l'Estatut permet celebrar consultes sense autorització prèvia de l'Estat si proposen regular-les en una altra llei.

ICV s'oposa a aquesta regulació de les consultes ciutadanes en una altra llei, segons ha indicat el diputat Lluís Postigo. No agrada tampoc als ecosocialistes com ha quedat l'actual llei, pels límits a les consultes municipals. "No ens ha quedat bon regust de boca", ha apuntat.
  


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rull convoca per al 26 de juny un ple ordinari per iniciar el compte enrere

barcelona

El PSC considera que el sobrecost del servei de neteja no es nota per enlloc

GIRONA
política

Fiscalia demana l’amnistia i retirar l’ordre de detenció de Puigdemont

barcelona
Política

Puigdemont insta Llarena a aplicar l’amnistia i a aixecar l’ordre de detenció

barcelona
política

Ja és oficial: cap candidat es vol presentar encara a la investidura

barcelona
judicial

La fiscalia demana l’amnistia per 46 policies investigats per l’1-O a Barcelona

barcelona
corea del nord

Putin i Kim firmen un tractat d’associació estratègica per defensar-se en cas d’agressió

barcelona
POLÍTICA

ERC recorda a l’Ajuntament que ha d’exigir el català als processos de selecció

Barcelona
unió europea

Hongria adopta un lema de Trump per a la seva presidència del Consell de la UE

barcelona