Ibarretxe s'acomiada de la política

El socialista Patxi López és elegit lehendakari amb els vots del PP i UPD per un Parlament del qual s'ha exclòs l'esquerra «abertzale»

«Penso obrir una etapa nova a la meva vida», va dir Ibarretxe al final de la seva intervenció del vespre, i va afegir-hi que no creia que li sigués difícil fer-ho perquè: «No he oblidat que als lehendakaris ens il·lumina el mateix sol i ens cau la mateixa pluja que a la resta d'homes i dones d'aquest país.» Abans de posar fi a la seva intervenció des de la tribuna d'oradors amb un «agur» (adéu), va voler recordar que va ser: «En aquesta casa, en aquest nostre Parlament, on vaig començar a fer política i és aquí on avui deixaré de fer-ne.» Abans, però, va tenir paraules d'agraïment per als consellers del seu govern, a qui va citar un per un, per al seu grup, el PNB, i per a les altres dues formacions del tripartit: EA i IU-EB. També va voler fer una al·lusió especial a Aralar, a la qual va desitjar molta sort en la nova etapa que obria com a força parlamentària a la cambra basca. Unes paraules que van ser correspostes amb una forta ovació per part dels parlamentaris d'aquests grups, que es van posar drets als seus escons per homenatjar-lo. Ibarretxe passarà a la història per haver impulsat una proposta de nou Estatut i per haver dut a la cambra el dret del poble a decidir lliurement el seu futur.

Ibarretxe va posar fi ahir a una etapa en la seva vida i va anunciar que n'iniciava una de nova, igual que el País Basc, que també va obrir una nova etapa política. Per primera vegada, en més de trenta anys, la Comunitat Autònoma Basca té un lehendakari socialista. Un Parlament de Vitòria en què, per primer cop en la història després de la dictadura franquista, no hi ha representada l'opció de l'esquerra independentista basca, ja que la justícia espanyola li va impedir participar en les eleccions, va escollir, amb 39 vots, Patxi López com a lehendakari. Una elecció que va ser possible per l'exclusió, com van recordar durant el debat algunes forces polítiques, de l'esquerra abertzale i per un pacte entre el PSE i el PP. López va ser, doncs, elegit lehendakari amb el suport dels 23 diputats del seu grup, el PSE; dels 13 del PP, i de l'únic representant d'UPD, la formació de Rosa Díez. En total, López va sumar 39 vots dels 75 del Parlament de Vitòria. La votació, celebrada a viva veu, va acabar a un quart de nou del vespre.

López substitueix en el càrrec Juan José Ibarretxe, que va obtenir 35 vots, els 30 del seu grup, el PNB, més els quatre d'Aralar i un d'EA, mentre que l'únic representant d'EB es va abstenir, tot i que la seva formació va formar coalició de govern amb Ibarretxe les dues últimes legislatures.

Amb aquesta elecció, el PNB passa a l'oposició després de més de 30 anys al govern. Una formació per a la qual també s'obre ara una nova etapa, no només a la cambra basca, sinó també perquè deixarà la bicefàlia que durant tot aquest temps l'ha caracteritzat.

«PP-PSE, un acord d'estat»

Ibarretxe va iniciar la intervenció recordant que el PNB havia estat el guanyador de les eleccions i, contra el que prèviament havia defensat López, va denunciar que el Parlament basc havia quedat retallat perquè no hi eren representades totes les forces. En conseqüència, va dir, el futur govern tindrà com a base «una falsa majoria absoluta d'escons que en cap cas reflecteix la majoria sociològica i política del país, que continua sent nacionalista basca». En aquest punt va criticar l'aliança PSE-PP, que, va dir, és «una alternativa de govern frontista, inestable i dèbil» i un intent d'«anul·lació de la identitat nacional basca». «Una croada per destruir, en lloc de construir, per sotmetre els interessos del País Basc als d'Espanya», va afegir-hi Ibarretxe, que va reivindicar el dret a decidir i el ple autogovern.

«La pau sense preu polític»

López va demanar la unitat dels partits i va apel·lar al diàleg per afrontar el futur. No va poder evitar expressar la seva alegria per l'exclusió de l'esquerra abertzale en dir que en el ple hi havia «tothom que hi havia de ser». Per ell, la composició de la cambra, resultant d'unes eleccions en què es va anul·lar el vot de 100.000 persones, és «un fidel reflex de la pluralitat de la societat basca, que inclou tothom i no margina ningú». El seu primer objectiu, va dir, serà «posar fi al terrorisme». «Jo seré el lehendakari que lluitarà cada dia contra ETA», va dir López, que va demanar la col·laboració dels grups per aconseguir una pau «amb generositat però sense preu polític». Va defensar la Constitució i l'Estatut de Gernika. López, que va fer el discurs en espanyol, tot i que hi va incloure al·locucions en basc, va anunciar la derogació dels articles que fixen l'euskara com a llengua vehicular de l'educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans

La guerra de les mares d’Israel

Beirut

Encavalcant eleccions

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA