Política

LA CRÒNICA

Espriu com a excusa per fer safareig

Ja ho diuen que la tele ha fet molt de mal. Almenys cert tipus de programes. Bàsicament aquells que es dediquen a repassar tothom. De fet, això també va molt amb el tarannà català. Ahir, el Parlament celebrava la diada de Sant Jordi amb la lectura de Llibre de Sinera, una manera també d'afegir-se a la commemoració de l'Any Espriu. Personalitat rere personalitat anaven llegint algun dels poemes de l'il·lustre poeta davant una audiència eclèctica de prop de 300 persones. I assegudes entre aquestes hi havia dues padrines que, assumint el paper de la Belén Esteban i la Mila Ximénez de torn, repassaven els qui anaven desfilant per l'estrada. Del diputat del PSC Joan Ignasi Elena no en van dir gaire res. Segurament no sabien gaire qui era. L'estètica de les dues dones no s'adeia amb la d'un votant socialista de manual. Però, ai las, la cosa va canviar quan va pujar la cuinera Carme Ruscalleda. El presentador de l'acte, el periodista Toni Puntí, va recordar en presentar-la que és un referent culinari que ha estat capaç de crear plats amb la sensibilitat d'Espriu. Primer assentiment de les dues dones: “La Carme sí que en sap, de cuinar.” I es veu que també llegeix molt bé. Perquè les dues opinadores li lloaven com s'havia entès el poema quan ella el llegia, amb la veu tan clara que tenia. Això, és clar, sense oblidar que, per ser una dona d'una certa edat, sap treure partit... El menys important, per elles, era el contingut de la lectura. Era igual si es tractava d'un poema o un altre. Estaven al cor de la decisió de Catalunya, en una sala molt maca. Envoltades de les principals personalitats polítiques que veuen per la tele. “Qui és aquest que puja?”, li va etzibar l'una a l'altra. “Em sembla que és aquell de les flautes. No sé pas com pot venir aquí amb una samarreta d'anar a la platja!”. L'objectiu: David Fernández, portaveu de la CUP.

Sigui com sigui, la resta de les 300 persones van gaudir de les lectures. Hi van anar desfilant cinquanta persones, bàsicament polítics. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van inaugurar la lectura. El conseller va assegurar que aquell era un acte de “reivindicació cívica i nacional de les lletres catalanes, de la llengua, els editors, els llibreters i els lectors”, i va assegurar que “és un homenatge merescut a Espriu per la força de les seves conviccions, la literatura i l'ideari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona