Política

L'autodeterminació, l'última solució per a l'autogovern de Catalunya

El CATN recomana al govern que defensi la consulta com l'única opció per aconseguir el reconeixement nacional

L'insta a enfortir l'àrea d'exteriors

El Consell Assessor per a la Transició Nacional aconsella al govern que justifiqui l'exercici del dret a l'autodeterminació com a últim recurs per garantir l'autogovern de Catalunya. En l'informe Internacionalització de la consulta i del procés d'autodeterminació de Catalunya, el grup d'experts considera que aquesta és la principal raó que ha d'esgrimir el gabinet d'Artur Mas davant de la comunitat internacional, per sobre d'altres arguments genèrics com ara el dret a decidir democràticament que tenen els pobles o el que li correspondria a Catalunya pel fet de ser una nació. El CATN sosté que la raó de l'última solució pot singularitzar la reivindicació catalana davant d'altres nacions sense estat. Un detall important per apaivagar les pors que puguin tenir alguns estats davant de la possibilitat que Catalunya provoqui un efecte contagi a territoris com ara el País Basc i Flandes. Amb vistes a la internacionalització del procés, el CATN planteja la necessitat d'enfortir l'estructura d'afers exteriors de l'executiu, però no precisa si seria necessari crear un departament específic, per exemple.

L'argumentació sobre l'últim recurs es basa en la constatació que Catalunya no pot desenvolupar el seu autogovern en la situació actual. L'autodeterminació, per tant, es presenta com a única via per aconseguir un ple reconeixement nacional i el nivell d'autogovern que reclamen els ciutadans. En un segon terme, també serviria per frenar la “situació de discriminació fiscal sistemàtica” i la desprotecció lingüística i cultural.

El consell que presideix Viver i Pi-Suyer també demana que es combati l'estratègia de la por del govern espanyol sobre els efectes de desestabilització econòmica que pot comportar el procés. Recomana que es denunciï aquesta tàctica, que s'expliqui que és Madrid qui en pot sortir més perjudicat perquè té pitjors fonaments econòmics, que s'insti les institucions europees a fer de mitjanceres i es prepari un pla per garantir la liquiditat del sistema econòmic en col·laboració amb institucions estrangeres.

El CATN defensa que la història del país demostra que l'autodeterminació és l'última sortida. Cita, per exemple, l'aplicació restrictiva que han fet les institucions de l'Estat de la Constitució del 78, el desplegament “lent i incomplet” de l'Estatut del 79, les invasions constants de competències o la sentència del Tribunal Constitucional del 2010. També subratlla la condició dels catalans com a “minoria” dins d'Espanya i la desprotecció que comporta que la majoria pugui en qualsevol moment “modificar i reduir les competències de la Generalitat fins a fer-les trivials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.