Política

Defensa sense proves

Jordi Pujol declara a la jutgessa que el seu pare va donar 140 milions de pessetes a l'estranger a la dona i als fills, però no aporta documents

L'expresident admet que no ho va confessar per “por de la repercussió mediàtica”

Pujol va justificar que la seva germana no rebés part dels diners

Protegits pel generós cordó policial, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, amb posat seriós, van enfilar ahir, a un quart de deu del matí, l'entrada als jutjats de Barcelona. Els tres fills també imputats per frau fiscal i blanqueig de capitals, Marta, Pere i Mireia, van entrar per la porta del darrere per esquivar les càmeres, tot i que van ser enxampats a la sortida, malgrat els barrets de camuflatge. Pujol va donar més detalls sobre els diners ocults a l'estranger dels que ja va donar al Parlament, i la seva dona es va acollir al dret a no declarar. La família Pujol va argumentar bé la seva defensa però no va aportar documents ni proves clau, que és el que des de l'inici del cas li reclama la jutgessa, i novament ahir, segons fonts judicials.

L'expresident Pujol va estar dues hores declarant davant la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón. En gran part, ho va fer en català, i era traduït al castellà per al fiscal anticorrupció Alejandro Luzón, vingut de Madrid. Al final, va explicar-se en castellà. Segons la seva declaració, a la qual ha tingut accés El Punt Avui, Pujol va manifestar que el juliol passat va confessar aquesta fortuna oculta de la família per “un propòsit ètic”, i que han trigat 24 anys a regularitzar-la per “por” i perquè' “d'alguna manera estava relacionat amb ell i per la repercussió mediàtica negativa que pogués tenir, com així ha estat”.

I és que Pujol va explicar ahir que el seu pare, Florenci, va escriure unes cartes a la seva dona –que no va aportar, tot i dir que les té Ferrusola– en què li donava instruccions del llegat de diners que li deixava a ella i als seus set fills, davant la “por” per la inestabilitat política dels anys vuitanta i pel fet que el seu fill es dediqués a la política. Pujol va manifestar que “no volia saber res d'aquell llegat i que se'n va desentendre”. Va detallar que eren uns 140 milions de pessetes en dòlars que amb les inversions en fons es van incrementar fins a uns 540 milions. Quan l'advocat de l'Estat li va preguntar com és que la seva germana Maria i el seu cunyat desconeixien aquesta herència, Pujol va argumentar que el seu pare ho va dur “amb molt de secretisme” i que “va forjar una gran fortuna, que amb les crisis es va anar reduint” i que potser per això la seva germana “no va poder ser compensada amb diners”, com sí que ho van ser els seus fills. Pujol també va insistir que “ignora” si la seva dona i els seus fills tenien ingressos i comptes d'altres països a banda d'Andorra, perquè se'n va desentendre totalment.

Els gestors

L'expresident va revelar que va ser el seu amic Delfí Mateu qui, del 1980 al 1990, va gestionar el llegat familiar. La família Pujol i Mateu (un dels processats per Banca Catalana i mort el 1993) van acordar traspassar la gestió del compte al cosí de l'expresident Joaquim Pujol Figa, que ho va deixar al cap d'uns mesos en ser nomenat secretari general de Presidència. Així, cap al juny del 1990, va assumir la gestió dels fons el fill gran, Jordi. Pujol, a més, va explicar que des de l'inici els dos fills grans, Marta i Jordi, sabien de l'existència d'aquests diners, i el 1992, quan tots els fills van arribar a la majoria d'edat, van fer una reunió familiar per explicar-los-ho.

Així ho va ratificar Marta Pujol Ferrusola en la seva declaració ahir com a imputada. Va afirmar que ella l'estiu passat va regularitzar amb Hisenda uns 558.000 euros, després que El Mundo destapés que tenien comptes a Andorra sense declarar a Hisenda. Va especificar que des del 1992 el seu germà Jordi li feia arribar ingressos o li feia transferències que “no sabia d'on procedien”, i que gastava uns 15.000 euros a l'any. Pere Pujol –que ha regularitzat 700.001 euros– també va coincidir amb el relat donat pel seu pare i la seva germana, i va detallar que ha anat disposant d'uns 10.000 euros a l'any d'aquests fons d'Adbank, que “Jordi li ingressava des del 1992 fins al 2012”. Finalment, Mireia Pujol va justificar que passés a tenir un milió d'euros al seu compte andorrà per “les inversions productives i perquè no ha tocat el fons en trenta anys”.

Ni Pujol ni els seus tres fills no van voler respondre a les preguntes de l'acusació popular de Manos Limpias, exercida per l'advocat Sebastián de Juan. La magistrada no va deixar ser presents en els interrogatoris representants de les altres acusacions populars, com ara Guanyem i PxC, fet habitual malgrat haver unificat en una veu l'acusació popular.

LES FRASES A LA JUTGESSA

El llegat no prové del blanqueig ni de comissions, sinó dels guanys del meu pare dels anys 50 i 60 amb la compra de dòlars
Jordi Pujol Soley
Ignoro la gestió dels fons a l'estranger perquè no en volia saber res. Als anys 90 els va gestionar el fill gran, Jordi
Jordi Pujol Soley
Sabia del llegat des del seu origen, el 1980, i vaig estar d'acord a deixar-lo, i el 1992 va assumir la gestió Jordi
Marta Pujol Ferrusola
He sabut ara, pel pare, que el llegat total era de 140 milions de pessetes en dòlars i es va incrementar a 500
Pere Pujol Ferrusola
L'any 1992 vaig tenir coneixement que podia disposar d'uns 62 milions de pessetes, com els meus germans
Mireia Pujol Ferrusola
Cada germà ha usat el seu llegat. He usat uns 15.000 euros a l'any des del 92. Jordi ens els enviava però desconec des d'on
Marta Pujol Ferrusola
Ara he regularitzat uns 700.000 euros amb Hisenda. I vaig començar a rebre aportacions dels fons a partir del 1992
Pere Pujol Ferrusola
La revaloració de 62 milions de pessetes a un milió d'euros és per bones inversions i perquè no vaig tocar-los en 30 anys
Mireia Pujol Ferrusola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]