Successos

Presa de decisions ja!

Hi ha tornat a haver una setmana de passió, altre cop amb els mercats amenaçant amb nivells propers a la línia vermella, la que separa el bé del mal…. Si abans el nivell eren els 9.800 punts de l'Ibex, la realitat és que per sota d'aquesta confiem que aguantin els 9.400 punts, però la volatilitat (en intradia aquesta setmana
ha arribat a superar el 45%) no
hi ajuda. Si aguantem aquests
nivells, la recuperació dels mercats ha de comportar obligatòriament un rebot en els bancs.

Si bé Europa en bloc va pressionar al màxim els líders grecs perquè aprovessin un pla d'ajustament que els va provocar un clima social complicat per al país, Europa –també en bloc– ha fet un pas enrere des que Grècia va complir el compromís i ha deixat en punt mort la solució definitiva al problema grec. Com se sol dir, a posteriori tots ho tenim clar, però resulta evident que no hem estat tan exigents amb les obligacions d'arribar a un acord dels polítics de l'Eurogrup com ho vam ser amb Grècia. I això, el mercat, ho castiga. S'ha arribat a dir que no hi hauria cap solució fins al setembre, però quan arribi aquesta data ja no hi hauria res a fer. Calen urgentment unes reformes institucionals que han de ser més pràctiques i més directes.

Les línies de la solució desitjable i possible les va començar a esbossar el comunicat de l'Eurogrup del dilluns: augment de la flexibilitat i de la dotació del fons europeu (FEEF), extensió dels venciments dels seus préstecs i reducció dels tipus aplicats. Les dues últimes mesures són vies que permeten una reestructuració significativa del deute grec (reducció del valor actual) a través del finançament privat.

A més, per primer cop Alemanya s'ha mostrat favorable a la possibilitat que el FEEF financi
la recompra de deute públic de Grècia, un mecanisme que faria augmentar la magnitud de la reestructuració a costa del sector públic i del privat. El risc de contagi (a l'Estat espanyol, a Itàlia) caldria atacar-lo paral·lelament amb mesures com la possibilitat que el fons europeu compri deute públic en el mercat secundari i
línies de crèdit contingents,
reforçades per l'augment de la dotació del fons. A més, el BCE hauria de crear un mecanisme per garantir el finançament dels bancs grecs després de la reestructuració. Finalment, en un altre paquet de rescat de Grècia s'hi haurien d'incloure les necessitats de recapitalització dels seus bancs. La confirmació que el sector privat assumeix part de la càrrega limitarà estructuralment el recorregut a la baixa de les primes de risc de la resta d'economies perifèriques.

Pel que fa a la campanya de resultats del segon trimestre als Estats Units i a Europa, dels que sabem ara per ara, als EUA no han estat dolents, i dels que es publicaran aquesta setmana en destaquem empreses com IBM, Apple i Yahoo. A l'Estat espanyol, Bankia i Banca Cívica hi seran protagonistes. Avui es fixarà el preu del tram minorista de Bankia, dimarts, el de Banca Cívica, dimecres sortirà a borsa Bankia i dijous ho farà Banca Cívica. Pel que fa a les proves d'estrès, som del consens generalitzat que les proves han estat molt exigents a l'Estat espanyol i que en aquest escenari només 4 caixes i un banc domèstic no hagin arribat a la ràtio exigida hauria de ser positiu per a la borsa. Temem que els dubtes sobre Grècia puguin atenuar aquest impacte, però, realment i tenint en compte els preus de cotització, tampoc no hi veiem un efecte negatiu. En definitiva, entre Grècia i l'ampliació del sostre de despesa dels EUA (data límit: 2 d'agost), als mercat hi continua manant la macro i sembla que tot s'aboca a una resolució a molt curt termini. Que tinguem un estiu tranquil depèn d'això.

*Nicolás Fernández és director d'anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.