Successos

la CRÒNICA

Abocaments amb un passat

“En el 80% dels casos, desconeixem qui llença les piles de runa”

“Hem emplenat tres camions i ara ja omplirem el quart.” Amb una pala a la mà amb la qual recollien la brutícia mig solidificada, tres operaris van començar a netejar ahir un dels abocaments il·legals més grans que els Mossos d'Esquadra tenien detectats als boscos de la demarcació de Girona. Eren vuit tones d'ampolles de vidre i de llaunes de refrescos rovellades, acumulades a tocar del santuari dels Àngels. Els agents de la unitat regional de medi ambient (URMA) van localitzar fa un mes aquesta antiga muntanya de residus, on fins i tot hi havia models d'envasos que actualment ni es fabriquen, ja que feia 30 anys que els havien tirat als terrenys, propietat del Bisbat. Sobretot a l'estiu, als efectius els preocupa que les restes de fracció vegetal, els plàstics, els cartrons o les fustes amuntegades a l'aire lliure fermentin i creïn una combustió espontània. En la visita que van fer ahir dos mossos de l'URMA en aquest punt, van celebrar que el Bisbat ja hagués ordenat escombrar l'indret, on hi havia el risc afegit que a només 10 metres hi ha un dipòsit de gas.

Van comprovar, en canvi, que dues parcel·les més on des del juny havien aixecat actes per abocaments seguien intactes. Una és en una pista forestal que va del barri de Taialà a Sant Medir, just a sota d'una línia elèctrica de mitjana tensió. Barra el camí una primera pila de 10 m² amb coixins, bosses d'escombraries, una pica destrossada, cartrons, tubs, rajoles i motllures de portes. Abans d'arribar-hi, la vista del paisatge també es trenca amb tres sacs amb runa industrial, i més amunt està coronat per un escampall de fibrociment, que conté amiant. Els agents, alhora, intenten que es retiri al més aviat possible un gran llençol de vidres a la Costa-roja, entre Sant Julià de Ramis i Ravós del Terri. En el 80% dels casos, però, es desconeix l'autor de l'abocament –que després l'amo de la finca té l'obligació de netejar–. Només a vegades la identificació de l'infractor és fàcil en cas que es trobin identificatius de l'empresa que ha llençat les restes o els plànols d'un particular, que s'ha volgut estalviar el cost d'un gestor de residus. Abans de fer aquests patrullatges, els mossos miren els mapes del Cecat per saber els trams amb més perill de foc, que normalment són la serra de l'Albera, les Gavarres, el cap de Creus i el Montgrí. Des de principi d'any, han aixecat divuit actes per abocadors incontrolats a les comarques gironines. Si es tracta d'una denúncia administrativa, l'envien a l'Agència Catalana de Residus, i si és per la via penal es deriva a la fiscalia. I, segons la gravetat, aquests organismes poden sol·licitar multes que ballen entre els 300 i els 300.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.