L'incendi dels Ports va ser causat per un llamp que va caure sis dies abans en un pi

El llamp va provocar una combustió que va quedar latent i que va revifar una setmana després pel vent i les altes temperatures

L'autèntic malson viscut des de dilluns al vespre com a conseqüència del virulent incendi que es va declarar a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, està arribant a la seva recta final, ja que ahir a les onze del matí els bombers van aconseguir donar-lo per controlat i, a l'hora de tancar aquesta edició, les seves tasques se centraven bàsicament a remullar la zona afectada. D'altra banda, després de dies d'especulacions, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va informar que les investigacions dels Agents Rurals han determinat que la causa del foc va ser la caiguda d'un llamp en un indret de difícil accés del Pinar de Don Pedro. El més sorprenent del cas, però, és que la descàrrega elèctrica hauria impactat contra un pi blanc sis dies abans que s'iniciés l'incendi –és a dir, dimarts de la setmana passada–. Aquest arbre, d'uns 14 metres d'altura i 30 centímetres de diàmetre, va ser localitzat pels agents gràcies a la visible marca que el llamp va deixar a l'escorça i que, a més, el va partir.

El sotsinspector del cos d'Agents Rurals (CAR) de les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, va comentar que «no és estrany» que el foc no comencés de manera instantània. En aquest sentit, tot indica que, quan va caure el llamp contra el pi, s'hauria creat una petita combustió que, en un principi, no va evolucionar, perquè en aquells moments les condicions meteorològiques eren bones si bé, tot i així, van quedar les brases fruit de l'acció de les flames. «Aquestes brases es poden mantenir durant dies sense apagar-se, i es poden reactivar amb un canvi en la direcció del vent o bé amb una baixada significativa de la humitat», va dir Garcia.

Les difícils condicions meteorològiques d'aquesta setmana –caracteritzades per les altes temperatures, la baixa humitat i el fort vent– no van servir d'ajuda i, finalment, dilluns al vespre hi va haver una revifalla en aquest punt. A la propagació de les flames, hi va contribuir l'acumulació de vegetació seca, com herbes i matolls, que van actuar de metxa.

Ahir a última hora, els últims càlculs realitzats pels agents forestals donaven a conèixer que el terreny afectat era de 1.140,81 hectàrees. D'aquestes, unes 587 corresponen a superfície del Parc Natural dels Ports; mentre que la pràctica totalitat de l'àrea calcinada (1.120 hectàrees) pertany a la Xarxa Natura 2000 –una zona d'especial protecció de les aus, com ara l'àliga calçada–. Els bombers, a més, van informar que, arran de la primera avaluació, tot fa pensar que «la zona es podrà regenerar amb força facilitat», ja que «una bona part de l'arbrat ha quedat poc castigat». La setmana vinent, però, es durà a terme un control amb més profunditat, que determinarà si cal fer alguna actuació específica.

Tot i això, el secretari general d'Interior del govern de la Generalitat, Joan Boada, va insistir que l'incendi d'Horta –que s'espera que quedi extingit els pròxims dies– ha estat «un dels més difícils», al qual s'han hagut d'enfrontar els bombers en els últims temps. És per aquest motiu que va voler reconèixer el seu «rigor i professionalitat», sobretot tenint en compte la càrrega psicològica que els va suposar dimarts la mort de quatre bombers que treballaven a primera línia, i la d'ahir d'un dels dos efectius ferits que estava ingressat a la Vall d'Hebron de Barcelona en estat crític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.