Educació

El curs de les retallades arrenca amb malestar

L'increment del nombre d'alumnes i la contractació de menys docents activa protestes en diversos centres

La Fapac rebutja parlar de “normalitat” per les retallades i la jornada intensiva als instituts

El nou curs escolar va arrencar ahir a la demarcació gironina de manera generalitza a totes les escoles públiques, a excepció del col·legi de les Preses, que ho farà avui, amb un dia de retard, a causa de les obres. Les retallades en les plantilles van fer que en diferents centres d'algunes poblacions, com ara Palamós, s'organitzessin actes de protesta i fins i tot alguna concentració, com la que es va fer a Figueres ahir a la tarda. Així mateix, i com a expressió del malestar que hi ha entre el col·lectiu docent, va haver-hi mestres que van fer classes vestits amb les samarretes grogues de protesta i que van penjar com a pancartes a les façanes. Aquest va ser el cas de l'escola de Santa Eugènia de Girona. I és que aquest nou curs, que ahir es va posar en marxa amb infantil i primària i avui ho farà amb secundària, té un total de 117.856 alumnes, 3.644 més que el curs passat, i en canvi amb una plantilla formada per 7.938 mestres i professors, 246 menys. A Blanes, les retallades han provocat la supressió de les aules d'acollida a les escoles Napoleó Soliva (al barri de la Plantera) i Joaquim Ruyra (al centre), de manera que l'atenció dels nouvinguts haurà de ser assumida pel professorat.

El president de la Fapac a la demarcació, Jaume Soler, va manifestar ahir que les conseqüències de les retallades, juntament amb les que tindrà la implantació de la jornada intensiva als instituts, fa impossible parlar d'un inici de curs “normal”. En relació amb la jornada intensiva, que faran 53 instituts gironins, Soler va advertir del perill de fractura social entre les famílies que podran costejar activitats extraescolars per als seus fills i aquelles sense prou poder adquisitiu per fer-ho. Una altra qüestió que preocupa Soler és la presència de les carmanyoles a les escoles. Soler sosté que amb una millor gestió dels menjadors que impliqués un abaratiment dels costos es podria evitar aquest situació. Ara per ara, només dos centres, l'escola de Riudarenes i la de Sant Jordi de Maçanet de la Selva han estat autoritzades per Ensenyament perquè 13 i 17 escolars, respectivament, portin carmanyola.

Bayot: “Entenc el neguit dels docents perquè serà un curs complex”

El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, va valorar ahir positivament l'inici del nou curs i va reiterar que les plantilles de què disposen els centres són les correctes perquè el curs hagi pogut començar bé. “Les plantilles són suficients i el nombre d'hores de docència no ha baixat. I, al llarg de l'estiu, es van anar resolent totes aquelles situacions que podien resultar més problemàtiques”, va dir. Respecte dels actes de protesta que es van fer en alguns centres i poblacions gironins, Bayot entén que hi pugui haver “neguit” entre el professorat “perquè estem davant d'un curs que serà complex des d'un punt de vista organitzatiu”. I tot i reconèixer “el dret que té tothom a manifestar-se”, va indicar que aquells que ho havien fet havien estat una minoria. “Els inspectors han visitat els centres i el missatge que m'han transmès ha estat de normalitat”, va dir. I va afegir que “la major part dels docents entenen l'esforç que se'ls demana de fer una hora més de docència”. El director d'Ensenyament a Girona va declarar que el “malestar” que expressa el col·lectiu docent no és “exclusiu” d'ells, sinó a un estat extensible a tot el país a causa de la crisi. “A ningú no li agrada anar a menys”, va ressaltar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.