Societat

CRONICA

Roca i els colors mediterranis

El xef Joan Roca, d’El Celler de Can Roca, dos cops el millor restaurant del món i tres estrelles Michelin, i el seu amic Salvador Brugués –es van conèixer als 14 anys a l’Escola d’Hostaleria de Girona, una de les primeres de l’Estat i de les poques on es podia anar a estudiar cuina aleshores, un lloc on tornarien a coincidir fent de professors durant vint anys– van presentar dimecres el seu llibre Cuinar el Mediterrani (Columna), un llibre amb 80 receptes de tot l’arc del nostre mar –des d’Andalusia fins a Turquia i més– i que vol ser un homenatge a la “millor cuina del món”, a part de ser una eina que vol incitar a “cuinar a casa”. “Ja està bé que anem als restaurants, i tant!, només faltaria que jo no digués això –va dir Roca–, però on mengem més és a casa i és a casa on hem de menjar bé. Per això hem buscat receptes fàcils, saboroses i sostenibles.” Joan Roca va reivindicar temps per a la cuina de cada dia, no només perquè ens va bé per a la salut sinó també com a “acte d’estimació” als nostres, i va insistir en els productes de proximitat. Les receptes són una interpretació dels cuiners, del Joan i del Vador, una adaptació feta a la seva mirada, com un guacamole que fan amb pèsols i menta perquè els pèsols abunden tant i són tan bons a casa nostra. No s’obliden de valorar menjars tan absolutament senzills com un balik ekmek, un entrepà de verat com el que fan a Istanbul i que els autors van degustar fins a quedar-ne enamorats al port d’Eminömü. Roca i Brugués ja havien fet un llibre de cuina catalana, Cuina mare, però ara han volgut ampliar colors. “La cuina catalana és extraordinària però no té gaires colors, és molt marró. Si ens obrim i abracem el Mediterrani, els colors es multipliquen, sobretot pels vegetals”, van dir. En el llibre reivindiquen la sostenibilitat, que vol dir, també, saber aprofitar-ho tot, com el coll de xai, tan utilitzat per les seves mares, tan saborós, i avui mig oblidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Activistes ruixen amb pintura diversos megaiots

Barcelona
societat

Relleu generacional a les catifes de flors d’Arbúcies

arbúcies
societat

El Campionat del Món de Bèlit de Sant Narcís es manté viu vint anys després

girona
religió

Sant Feliu celebra 20 anys de bisbat i 500 anys de la parròquia de Sant Llorenç

Sant Feliu de Llobregat
MOBILITAT

En servei, les primeres càmeres de control d’accés a la carretera vella de Calella

PALAFRUGELL
oci

Récord a l’aplec dels caragols

barcelona
GASTRONOMIA

Establiments com el Motel o l’Hotel Duran participen en la Ruta del Tast Surrealista

FIGUERES
SEGURETAT

Cremen deu autocaravanes en un incendi a Montcada i Reixac

barcelona

Pla per millorar el turisme a través de la transició energètica al Baix Empordà

GIRONA