Escapades

Seguint el curs final del riu

Deixant enrere Girona, en l'última etapa de la Ruta del Ter, el riu serpenteja sobre la plana i rega els camps de cultiu empordanesos fins a abocar-se al mar.

Sempre s'ha dit que el Ter és un dels rius catalans més treballadors, motor de la industrialització de Catalunya. Situat a l'extrem nord-oriental de Catalunya, inicia el seu curs als Pirineus i, després de recórrer 208 km i abastar una superfície de conca de 3.010 km², desemboca al mar Mediterrani. El seu paisatge fluvial és ric i divers, a causa principalment de la seva localització geogràfica, de les diferències altitudinals properes als 2.200 m i de la variabilitat climàtica que representa.

Per conèixer aquest riu, des del seu naixement, a Ulldeter, dins el terme municipal de Setcases, a uns 2.400 metres d'altitud, fins a la desembocadura, a la Gola del Ter, al municipi de Torroella de Montgrí-l'Estartit, el Consorci Alba-Ter ha creat la Ruta del Ter, una oportunitat única a través de la qual tant cicloturistes com senderistes (el recorregut consta d'una senyalització específica per a cada modalitat) tenen la possibilitat de descobrir, fent ús dels camins ja existents, un magnífic territori, ric en patrimoni històric i cultural, fauna, flora i paisatge.

De Flaçà a la Gola del Ter

La ruta a peu, que s'inicia al refugi d'Ulldeter (2.236 m) i acaba a la Gola del Ter (0 m), transcorre principalment per senders de gran recorregut i petit recorregut, vies verdes, pistes forestals, camins històrics i, en alguns trams, carreteres asfaltades, i és apte per a tots els públics. L'últim tram, de Flaçà a la Gola del Ter, no planteja tampoc cap dificultat. Aquesta etapa, l'última del curs fluvial, permet descobrir la plana agrícola del Baix Ter, entre els massissos de Begur i del Montgrí, on destaca el paisatge en mosaic dels camps conreats, alternats amb petits nuclis de població i amb la presència de les illes Medes i dels aiguamolls del Baix Empordà, que han creat entorns naturals d'una gran bellesa i d'un excepcional valor paisatgístic, natural, ambiental i ecològic. De fet, a la plana del Baix Ter es troben els espais naturals protegits de les Illes Medes, els Aiguamolls del Baix Ter i el Montgrí, que ocupen una extensió de 40 km² i que gaudeixen de la protecció del Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya de la Generalitat. En aquest territori l'activitat agrícola conviu amb la important implantació turística a la zona litoral, coneguda sota la marca de la Costa Brava.

L'última etapa senderista de la Ruta del Ter està formada per senders que, com el mateix riu, es van eixamplant i esdevenen pistes de terra, camins amples entre camps de conreu. Passada la presa de Colomers, construïda entre els anys 1963 i 1970 per regar la plana de la dreta del Ter i regular el cabal de l'aigua del rec del Molí, un seguit de cultius acompanyen el caminant fins a Canet de la Tallada, des d'on l'imponent Montgrí s'erigeix com a espectacular muntanya que precedeix la fi d'aquesta ruta, ja que als seus peus avança silenciosament el riu, ample i majestuós, fins a morir.

La ruta finalitza a la Gola del Ter, on el riu desemboca a la Mediterrània, al mig de l'ampla badia que s'estén entre el cap de la Barra de l'Estartit i el cap de Begur. Des d'aquí es poden veure les illes Medes, que tenen un fons marí de gran bellesa i que és aconsellable visitar.

Rutes temàtiques

Per ajudar a descobrir el territori a través de la Ruta del Ter s'han creat també quatre rutes temàtiques vinculades a aspectes directament relacionats amb l'ecosistema fluvial. Es tracta de la ruta del patrimoni cultural fluvial, que dóna a conèixer els elements patrimonials vinculats als principals usos i aprofitaments que ha tingut l'aigua del riu al llarg de la història; la ruta literària, que ofereix una descoberta del territori fluvial a través de la literatura que ha generat el riu, i permet veure'l a través de la mirada de l'escriptor; la ruta del patrimoni natural, que concentra una de les diversitats naturals i paisatgístiques més interessants d'Europa, en un espai geogràfic de poc més de 200 km, incloses en bona part a la Xarxa Natura 2000, i finalment, la ruta per les inundacions històriques, un recorregut per les empremtes que les inundacions han deixat al voltant del Ter al llarg dels segles i que permet conèixer la dinàmica natural d'un riu mediterrani en un territori fortament humanitzat.

La ruta, a internet

Per obtenir informació actualitzada de la Ruta del Ter, el Consorci Alba-Ter posa a disposició del visitant la pàgina web www.rutadelter.cat, que permet consultar l'inventari de tots els elements inclosos en les rutes temàtiques, un mapa interactiu, tracks de les etapes i informació genèrica sobre els equipaments i els serveis que es troben al llarg de tot l'itinerari.

FITXA DE LA RUTA

Distància. 28,56 quilòmetres
Durada. 5 hores i 47 minuts
Nivell. Fàcil
Punt d'inici. Flaçà
Punt final. Gola del Ter

DADES D'INTERÈS

Consorci Alba-Ter. Seu administrativa. Museu Industrial del Ter. Pg. del Ter, s/n. 08560 Manlleu. Tel. 93 850 71 52 albater@albater.org www.albater.org www.rutadelter.cat
Consorci Alba-Ter. Seu tècnica. Factoria Cultural Coma-Cros. C/ Sant Antoni, 1. 17190 Salt. Tel. 972 40 50 91 turisme@albater.org www.albater.org www.rutadelter.cat

La Ruta del Ter

ARIADNA VENTURA

La Ruta del Ter és una ruta cicloturística i senderista, amb una senyalització específica per a cadascuna, que enllaça els Pirineus i la Costa Brava mitjançant un itinerari de més de 200 km que ressegueix el curs del riu i travessa cinc comarques de Catalunya: el Ripollès, la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i Osona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA