Salut

La píndola per avortar ja es dispensa a sis centres de salut

Salut preveu que el fàrmac estarà disponible a tot el territori aquest any

No s'ha registrat cap complicació

Sis centres d'atenció primària (CAP) van començar el mes de febrer, i a mode de prova pilot, a dispensar la píndola RU-486 –coneguda com a píndola avortiva– a dones embarassades de menys de set setmanes que han decidit interrompre el seu embaràs. El medicament es dispensa als serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva (Assir) del CAP Manso de Barcelona i als de Cerdanyola del Vallès, Vilanova i la Geltrú-Garraf, Mataró, Vic i Badalona. Tots els centres tenen un hospital de referència, que és l'encarregat d'autoritzar l'ús del fàrmac i d'atendre possibles complicacions. La idea del departament és continuar la planificació que va dissenyar l'equip de l'anterior consellera, Marina Geli, i estendre l'avortament farmacològic a tot el territori al llarg d'aquest any, un cop avaluats els resultats dels centres pilot.

La meitat dels avortaments que es produeixen a Catalunya tenen lloc durant les set primeres setmanes de gestació, període en què està indicat l'ús de la RU-486. La presidenta de la Societat Catalana de Llevadores, Cristina Martínez, és una de les expertes que va col·laborar amb el departament en el disseny d'aquest pla i va avançar la setmana passada que, de moment, la seva aplicació és satisfactòria.

La doctora Carme Coll, directora de l'Assir Barcelona Nord-Maresme, situat a Mataró, també va destacar a aquest diari la “satisfacció” que mostren les usuàries que opten per la píndola RU-486 en lloc de sotmetre's a una intervenció quirúrgica. De fet, segons Coll, la majoria de les embarassades de menys de set setmanes a qui es plantegen les dues alternatives trien la píndola “per comoditat, confidencialitat i rapidesa”.

Més casos dels previstos

Segons la doctora, al centre mataroní han atès més casos dels que s'esperaven i “no s'ha produït cap complicació que hagi requerit atenció a urgències”.

L'avortament farmacològic és una alternativa que ja s'aplica a països com ara França, Àustria i Suècia. El procés té dues fases: una primera en què la dona pren, al centre de salut, un comprimit de mifepristona (la RU-486), que és el principi actiu que interromp la gestació, i una segona fase, que té lloc dos dies després, en què se li subministra un altre fàrmac (misoprostol) per ajudar en el procés d'expulsió del fetus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PALAMÓS

El juge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la ‘superilla’ de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA