Societat

LAIA PONT I NATALIA NICOLAU

EXPERTES DEL SECTOR FORMATGER ARTESANAL

“Els formatges d’autor creixen amb força i tenim molt camí per fer”

Coincidint amb la trobada que avui fa el sector formatger a la mostra Lactium, a Vic, aquestes dues enginyeres tècniques agrícoles parlen del sector i la seva passió pels formatges catalans

A Catalunya es fan més de 250 varietats de formatge. Per què agrada tant?
(L.P.) A mi m’entusiasma perquè és un producte molt sensual, seductor, divers i sorprenent. Els formatges artesans que provenen de llet de ramats de pastura et transporten a indrets màgics. La varietat de textures i aromes que pots percebre es converteixen en un joc per al gaudi sensorial.
Com us va venir al cap fer un blog que ja és un referent?
(N.N.) Feia temps que corríem aventures juntes, moltes relacionades amb els formatges. Compartíem sopars de formatges, gaudíem visitant formatgeries, coneixent formatgeres i les seves històries vitals... fins que un dia ens vam adonar que els nostres amics no sabien res d’aquest món que ens fascinava. La Laia va tenir la gran pensada d’endinsar-nos a les xarxes per traslladar al món allò que a nosaltres ens feia vibrar.
Lactium vol apropar la cultura del formatge. Coneixem poc del que s’elabora al país?
(L.P.) Sí, absolutament. Admirem els formatges forans i, en general, desconeixem les petites formatgeries locals. Penso que darrerament aquesta tendència està canviant i l’augment de l’interès per la cultura formatgera pròpia és notable, des del sector s’hi està treballant i el consumidor en vol cada dia més.
Sou coneixedores del sector. Quin és el perfil humà darrere d’aquest procés artesanal?
(N.N.) Perfil humà noble, biodivers, dedicat, autèntic, rural i sobretot amant de la natura i els animals. Jo m’atreviria a dir que la característica comuna dels formatgers i formatgeres és que se senten triomfants i enamorats de la vida, de la feina i de l’entorn. Una mica com el nostre blocdeformatges!
Hi ha una quota femenina dins el sector?
(L.P.) La presència de dones en el sector és important; la seva feina destaca per la seva sensibilitat i professionalitat, sempre hi ha sigut, i ara de forma més visible amb col·lectius com Ramaderes.cat. Tradicionalment era costum que el pastor fos l’home i la formatgera la dona, però actualment els estereotips, per sort, van quedant en desús.
Està tot inventat o no es deixa mai d’innovar?
(L.P.) Sempre hi ha sorpreses, la creativitat és sempre present en el sector formatger català. Nous formats, tecnologies, tractaments, pasturatge, races d’animals... No hi ha res estancat, els formatges d’autor creixen amb força i tenim molt camí per fer.
Quins són els projectes de recerca dins el món universitari?
(N.N.) Som afortunats, i amb tantes tipologies de formatgeries, algunes han entès que no poden quedar-se enrere en termes de recerca i desenvolupament. Durant la meva estada al Cerpta-UAB vam desenvolupar alguns projectes, com el batut de cacau elaborat amb xerigot, que és un subproducte de l’elaboració de formatges, contribuint així a l’economia circular on un residu es revalora cap a matèria primera. També vam treballar per allargar la vida útil d’un formatge fresc de cabra mitjançant l’envàs en atmosfera protectora, mantenint les seves característiques organolèptiques fins al final.
El sector vol que es reconegui més enllà de la DOP Urgèlia. Això canviarà?
(N.N.) Obtenir una denominació de qualitat com una denominació d’origen protegida (DOP) o una indicació geogràfica protegida (IGP) depèn de molts factors. Molts actors s’han de posar d’acord per tirar endavant unes tasques específiques; l’administració, el sector, l’organisme de gestió... i no sempre és fàcil. Des de fa uns anys s’està treballant en la IGP Formatge Garrotxa, que ja és a la fase final del procés, i tot just ara arrenquen la possible IGP del Mató i la IGP del Formatge Serrat.
Acrefa reuneix el 70% dels formatgers artesans. Les dificultats són iguals per als qui fan 50 o 4.000 litres al dia?
(L.P.) Tot i acollir-nos sota el mateix paraigua i compartir molts interessos com la difusió del formatge català artesà, les formatgeries més petites no tenen els mateixos recursos que les no tan minúscules, i les dificultats són diferents. Tampoc comparteixen els mateixos objectius pel que fa a la venda i distribució.
En un tast de formatges et sorprèn que et parlin de l’afinador.
(N.N.) Al nostre país no estem acostumats a aquesta figura que intervé en la fase última de maduració del formatge. Els afinadors poden donar una volta al formatge, imprimir el seu segell personal i obtenir un formatge, en molts casos, molt diferenciat de l’original.
Volteu el món buscant formatges. Us queda res per tastar?
(L.P.) Sempre queda alguna cosa! La nostra passió ens fa veure formatges per tot arreu, i les ganes i la il·lusió de conèixer nous projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona