Societat

El certificat COVID digital de la UE

El certificat COVID serà imprescindible en els pròxims dies a Catalunya per accedir als interiors de bars, restaurants, gimnasos, locals d’oci nocturn i ball, i residències de gent gran

Als menors de 12 anys no se’ls requereix cap certificat digital COVID per accedir a aquests recintes

El document es pot descarregar des del mòbil, a través de l’aplicació La Meva Salut , o bé des de l’ordinador, a través del web lamevasalut.gencat.cat o en qualsevol web o app d’un servei públic de salut

El certificat COVID digital de la UE permet viatjar entre els estats membres de la Unió Europea (UE) i també és imprescindible a Catalunya per accedir a determinats espais, concretament als interiors de bars i restaurants, als gimnasos i centres esportius, als locals d’oci nocturn, als festivals de música a peu dret en interiors, celebracions en hotels i restaurants en què es balli en recintes tancats i a les residències de gent gran com a resposta a l’increment de la incidència de la COVID-19 dels últims dies.

És important recordar que l’ús de la mascareta és obligatòria a tots els espais interiors, excepte en el moment de menjar o beure, i en els espais exteriors si no es pot mantenir la distància física interpersonal de seguretat.

Tres tipus de certificat digital COVID

Hi ha tres tipus de certificats digitals COVID de la UE, igualment vàlids:

-Si s’està vacunat contra la COVID-19

-Si s’ha passat la COVID-19 en els últims 6 mesos i disposa d’una PCR positiva que consti al sistema de salut de Catalunya

-Si es disposa d’una prova diagnòstica negativa, TAR o PCR, en un centre autoritzat

1. Si la persona està vacunada contra la COVID-19, en aquest cas el document rep el nom de Certificat de vacunació contra la COVID-19. Els ciutadans poden descarregar-se aquest document si han completat la pauta de vacunació, amb les vacunes aprovades per la Unió Europea: Pfizer/BioNTech, Moderna/Lonza, Oxford/AstraZeneca o J&J/Janssen.

En cas de no estar vacunat, cal demanar dia i hora per a la vacuna a vacunacovidsalut.cat i citasalut.gencat.cat .

En cas de no estar vacunat, es poden demanar els altres dos certificats. Amb l’excepció dels menors de 12 anys, a qui no se’ls requereix cap certificat digital COVID per accedir a aquests recintes.

2.Si la persona ha passat la COVID-19 en els últims 6 mesos i disposa d’una PCR positiva que consti al sistema de salut de Catalunya podrà descarregar-se el Certificat de recuperació de la COVID-19.

Per obtenir-lo, ha de passar un mínim d’11 dies i un màxim de 180 dies des del resultat positiu per PCR de COVID-19.

Per directriu europea, el test ràpid antigènic (TAR) no té validesa per obtenir el certificat de recuperació de la COVID-19. Caldrà esperar 2 mesos des del diagnòstic positiu per rebre una dosi de vacuna i poder obtenir el Certificat de vacunació COVID-19.

3. Si es disposa d’una prova diagnòstica negativa s’obté el Certificat de prova diagnòstica COVID-19 negativa. En aquest cas, cal un test d’antígens o PCR que es pot fer en qualsevol dels centres acreditats que apareixen en aquest enllaç https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/certificat-covid-digital-ue/centres-acreditats/

Com es descarrega el certificat digital COVID de la UE?

Per descarregar el certificat o disposar-lo en format físic hi ha dues vies:

-Descarregar-se al mòbil l’aplicació de La Meva Salut o consultar lamevasalut.gencat.cat a l’ordinador. Una vegada dins d’aquest espai digital es pot obtenir a Vacunes i certificat COVID digital UE.

En cas de no estar donat d’alta a La Meva Salut es pot fer a través de la mateixa pàgina web, on a més s’explica els passos a seguir: lamevasalut.gencat.cat/alta

-També es pot adquirir en qualsevol web o app d’un servei públic de salut.

És important destacar que la web app per verificar el certificat digital COVID-19 funciona amb un lector de QR. Per tant el document vàlid per accedir a tots aquests espais és únicament el certificat digital COVID amb el codi QR i, per tant, no serà vàlid qualsevol altre document justificatiu de vacunació.

Les persones que no disposen de targeta sanitària del Sistema de Salut de Catalunya i per tant no tenen CIP, podran obtenir el certificat de prova diagnòstica COVID-19 negativa amb el seu DNI a través de https://certificatproves.catsalut.gencat.cat

Trobareu aquesta informació i respostes a altres preguntes freqüents a l’enllaç següent:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/certificat-covid-digital-ue/Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Estela anuncia la creació d’una comissaria sobre ciberseguretat

Barcelona

La xifra d’alumnes confinats continua creixent

BARCELONA

El risc de rebrot supera els 6.000 punts

Barcelona

Desallotjades unes 300 persones a Barcelona en la primera nit sense toc de queda

BARCELONA

Argimon estima entrar en “una nova fase” en la gestió de la covid a l’abril amb el virus ‘gripalitzat’

barcelona

L’epidemiòloga Alba Vilajeliu situa l’inici de la baixada de l’onada en la setmana vinent

BARCELONA

Quinze cavalls morts per l’atac de gossos salvatges al Pallars Sobirà

eSCÒS

La primera nit sense toc de queda, amb poques incidències

barcelona

Més del 74% de la població de l’Alt Pirineu i Aran veu interessant fer uns JJOO d’Hivern

BARCELONA