Societat

SOCIETAT

Carlos Esteve, el viticultor que va prestigiar els vins del massís del Garraf

Mor als 72 anys el productor que va apostar pels cultius ecològics des del 1979 a Can Ràfols de Caus

Ens ha deixat un dels grans referents vinícoles del país, Carlos Esteve, que tenia 72 anys i era un pioner i gran líder del sector al Garraf. El seu nom anirà sempre lligat a la masia de Can Ràfols de Caus, una història d’amor que es remunta al 1979. Esteve es va instal·lar a l’antiga finca del seu avi, en ple massís del Garraf, i va aixecar-hi un edifici, literalment, en ruïnes. Des d’allà va ser un dels productors que millor va posicionar en el mercat aquesta regió. “Esteve va ser un avançat al seu temps, una persona visionària, rigorosa i d’esperit dinàmic; algú que va mirar a fora per després créixer i consolidar el seu projecte més personal a casa”, escrivia ahir Eva Vicens al lloc web especialitzat Va de Vi. El 2018 va rebre el premi Guia de Vins a la seva trajectòria.

El productor, originari de Menorca, va iniciar-se en el negoci als setanta en una distribuïdora de les Illes, però el gran canvi va ser quan va invertir en una finca al Garraf. El primer pas va ser aixecar la masia, però després va venir la regeneració de l’explotació de les vinyes amb un cultiu ecològic, amb noves varietats i mètodes de conreu. Seguint un mètode semblant als dels vins francesos va permetre elevar el prestigi de la DO Penedès. Esteve va ser nomenat titular de l’Acadèmia Internacional del Vi. Va ser autor d’una vintena de vins a la seva finca de Can Ràfols de Caus i va impulsar altres projectes, com Mas Oller, a l’Empordà, i Can Camps, al Parc Natural del Garraf.

“Mira, el massís del Garraf és la part més dura i la més desconeguda del Penedès. Només pedres i boscos, i costa que hi creixin les vinyes, però quan ho fan són excel·lents”, admetia el mateix Esteve en un reconeixement que se li va fer fa quatre anys. Esteve va recordar que a l’antiga masia de la seva família ja s’havia fet “vi a l’engròs” però que la seva idea des del principi era l’aposta per la qualitat. “El projecte era aprofitar el coneixement que tenia i introduir noves varietats de la regió de Bordeus, i fer-ho de forma ecològica des del primer moment. Amb el temps el celler és ara espectacular de veure, tot de pedra”, explicava Esteve.

“L’autèntica qualitat d’un vi es manifesta en l’efecte que el fa diferent, en allò que suscita. Els vins excepcionals tenen aquesta cosa que va molt més enllà del que som capaços de percebre amb els ulls, el nas i el paladar”, va escriure Esteve el 2000 en un article per a la revista Vinum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA