Societat

societat

Malgrat aprofundeix en els fenòmens migratoris que han definit el municipi

El cap de setmana ofereix diferents actes que s'emmarquen en el projecte d'intervenció integral del barri del Castell i la Verneda

La transformació urbanística del barri del Castell i la Verneda de Malgrat va més enllà d'una posada a punt de places, carrers i espais públics. Fruit de l'intens treball que es realitza a la zona gràcies a la llei de barris, també s'ha pogut actuar en un àmbit més social, que ha permès recuperar la memòria històrica d'un espai que va centrar l'arribada de les onades migratòries provinents d'arreu de l'Estat espanyol fins als anys seixanta del segle XX. La gran informació gestionada per la tècnica de l'empresa vincle Katia Velar –a través del pla de dinamització comunitària– i a partir, tant de la recerca documental com de les entrevistes i converses amb els veïns que en van ser protagonistes, ha deixat al descobert un patrimoni oral que l'Ajuntament ha volgut compartir amb la resta de ciutadans.

Jornades monogràfiques

És en aquest marc on s'ha d'entendre tot un cap de setmana dedicat a aprofundir en els moviments migratoris i que engloba un grapat d'activitats orientades a despertar l'interès dels malgratencs. En aquest sentit, avui s'inaugura, a la biblioteca La Cooperativa, l'exposició Vies de prosperitat, una mostra a cura de l'historiador local Joan Piña que combina narracions personals amb fotografia i referències històriques. La mostra és l'últim estadi d'un treball exhaustiu recollit a La memòria oral dels barris del Castell i la Verneda, que convida el visitant a fer un recorregut del fet migratori des dels inicis i fins a l'actualitat en àmbits tan diversos com la família, l'habitatge i el treball.

El mateix dissabte es projectarà al municipi, el celebrat documental Barraques. La ciutat oblidada, sobre aquest fenomen dels anys 40 i 50 a la ciutat de Barcelona que va néixer com a reportatge en un primer moment pel programa 30 minuts de TV3 i que, arrel de l'interès suscitat, el també programa Sense ficció va ampliar. Finalment, la jornada es clourà amb la representació de l'obra de teatre La maleta de fusta, del grup de teatre Sempre Surt, format per mares i pares d'alumnes del CEIP Marià Cubí del barri de la Verneda i que explica la història de superació de dues famílies que van arribar a Malgrat procedents d'altres indrets de l'Estat a la primera meitat del segle XX.

El punt final a aquesta reflexió sobre el fenomen migratori arriba demà al matí de la mà del cicle Matinals d'Història amb una conferència a càrrec de l'antropòloga, historiadora i investigadora de la UAB, Clara Carme Parramon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot