Administracions

Redefinir el polígon industrial

dinamitzar

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni vol impulsar el Parc d’Activitats Econòmiques com a marca per reforçar-hi l’activitat amb petites i mitjanes empreses

El polígon de Palamós, en canvi, està aturat en espera de la modificació del pla territorial parcial

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni està immers en una important aposta per dinamitzar el Parc d’Activitats Econòmiques (PAEC), un polígon industrial amb unes 46 empreses implantades, però encara amb molta capacitat per créixer. Un dels objectius del govern, d’ERC, Avancem i Republicans de Calonge i Sant Antoni, és treballar per captar noves empreses que s’hi puguin establir, tenint en compte que les necessitats han canviat. Amb aquest objectiu, es vol promocionar la marca PAEC Alta Mar. Bona part dels esforços s’encaminen a facilitar la creació de petites naus, que permetin la instal·lació de petites i mitjanes empreses, així com la millora de serveis bàsics com ara el de correus, la senyalització, la fibra òptica i la neteja, entre d’altres.

El PAEC té disponibles uns vuit terrenys, amb superfícies d’entre 2.500 i 5.000 m², i dos més amb una superfície superior als 5.000 m². Aquesta oferta, però, no es correspon amb l’oferta actual de terrenys amb una superfície inferior als 700 m². Amb tot, i segons la normativa urbanística existent, aquestes grans superfícies podrien reconvertir-se en unitats més petites. La superfície total és de 22,14 hectàrees i disposa d’unes infraestructures òptimes per a la instal·lació de noves empreses, com per exemple subministrament elèctric i de gas natural, un perímetre de seguretat i xarxes d’aigua potable, de telecomunicacions per fibra òptica, de telefonia i de separativa de clavegueram.

El PAEC de Calonge està urbanitzat i en rendiment. Ara, però, i segons l’alcalde, Miquel Bell-lloch (ERC), cal “buscar els mecanismes per donar-hi un impuls renovat”. Aquest precisament ha estat l’objectiu plantejat als diversos representants d’empreses que tenen la seu al PAEC. Un treball que es fa de manera transversal, implicant-hi l’administració local, el Consell Comarcal del Baix Empordà, l’empresa del viver d’empreses Alta Mar i l’Associació Comerç i Empresa de Calonge. Uns eixos que, segons explica Miquel Bell-lloch, aspiren a plantejar la voluntat del nou govern de treballar en el creixement del PAEC, en la millora dels serveis d’aquest polígon i en la recerca de noves empreses que s’hi vulguin instal·lar i, finalment, incentivar la creació d’una comissió de treball formada per tres o quatre empreses situades al PAEC.

Comissió de treball

El procés implica crear una comissió de treball per disposar d’un interlocutor estable per poder impulsar i acordar les mesures de millora del PAEC. Amb la finalitat de millorar la comunicació amb les empreses del PAEC, es va proposar la creació d’aquesta comissió de treball, de manera que l’Ajuntament tingui un interlocutor directe format per empreses del mateix PAEC, amb coneixements reals de la zona empresarial i que permeti establir uns objectius de millora dels diversos serveis d’aquest polígon.

Avui dia, una quinzena d’empreses del PAEC estan associades a l’Associació de Comerç i Empresa de Calonge. Per aquest motiu, no es proposa la creació d’una nova associació, sinó la creació d’una comissió de treball per no dispersar esforços. Arran d’aquesta proposta, durant la reunió es va acordar crear un grup de treball.

A Palamós, encallats

L’impuls de Calonge contrasta amb Palamós, que disposa d’un petit polígon, dins el nucli de Sant Joan, però té aturat el projecte que es vol fer al sector de la Pietat. Ara mateix, el govern de Palamós, així com els industrials impulsors, es troben en període de reflexió en espera de la modificació del pla territorial parcial de les comarques gironines. L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, explica que “l’objectiu d’aquesta mesura seria disposar d’alternatives per donar sortida a un polígon” que l’Ajuntament “insisteix que serà per a petits industrials del municipi”.

L’any 2007, quan el govern liderat pel PSC treballava en la redacció del pla d’ordenació urbanística municipal de Palamós, el sòl industrial tenia diversos escenaris possibles, però es va apostar només pel de la Pietat. Això ho va ratificar l’any 2010 el pla territorial parcial de les comarques gironines, aprovat per la Generalitat. L’any 2018 s’aprova la modificació del POUM per tirar endavant un polígon en aquest indret, amb menys dimensió i impacte del que es preveia inicialment en el planejament. Els informes ambientals desfavorables de la Generalitat tanquen també aquesta via.

LA XIFRA

46
empreses
s’han implantat fins ara al Parc d’Activitats Econòmiques de Calonge i Sant Antoni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Núvols i ruixats

Barcelona

Devastació a l’Amazònia

Buenos Aires

Casals d’estiu esponjats al Baix Empordà

SANT FELIU DE GUÍXOLS
RAMON ROQUÉ
ALCALDE DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

“S’ha mantingut l’esperit de poble”

Sant Joan de les Abadesses

El pressupost participatiu de Santa Pau, en ajuts socials

Santa Pau

Ajuts a la Vall d’en Bas per fer front a la Covid

La Vall d’en Bas

Autorització per fer obres durant un mes a l’estiu als carrers de Blanes

blanes

Els vehicles especials no podran circular a l’A-2 entre Torrefarrera i Alcoletge durant sis setmanes

Barcelona

Reclamació de 50 milions a l’Ajuntament de Cadaqués

Cadaqués