Administracions

La contra

L'arrelament d'un intercanvi

Castellar del Vallès inaugura la plaça de Carcassona arran de la col·laboració entre dos instituts dels municipis i, des de l'abril, donarà nom a un espai públic de la ciutat occitana

Fa vuit anys, els alumnes de l'Institut de Castellar del Vallès i del College de Grazailles, a Carcassona, van començar a cartejar-se per practicar l'espanyol i el francès. L'experiència va ser tan positiva que, tres cursos més tard, es van iniciar els intercanvis d'estudiants entre tots dos centres. Les estades en una i altra localitat, des d'aleshores ja no s'han deixat de fer, donant peu a un arrelament de les relacions que dissabte van fructificar des del punt de vista més institucional. Castellar va inaugurar una plaça dedicada al municipi de Carcassona –a l'encreuament entre l'avinguda de l'11 de Setembre i la ronda de Llevant–; i els representants consistorials de la ciutat occitana, que van ser convidats a l'acte, van assegurar que el mes d'abril de l'any que ve també es batejarà un espai públic de Carcassona, ja sigui un carrer o una plaça, amb el nom de Castellar del Vallès.

La tasca la van començar al seu dia els professors Josep Asensio i Thierry Martin, que de seguida van obtenir la complicitat dels companys i dels directors dels respectius centres educatius, Lídia Tuà (Castellar) i Alix Barrio (Carcassona). Aquests dos últims docents, presents en l'acte, van destacar l'encert de la iniciativa i la seva consolidació, ja que han “contribuït a estrènyer la relació entre dues ciutats”, en paraules de Tuà. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Carcassona, Jean-Marie Mercadal, així ho va remarcar, fent incís en què “dos dels principals pilars” del municipi occità “són la cultura i la joventut”, en el sentit que l'encaix amb la filosofia de l'intercanvi és absolut.

En la mateixa línia, l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va assenyalar que “l'educació no és només el que s'ensenya a les aules sinó que també és la sensibilitat que s'obté amb el coneixement entre cultures”, i va manifestar el seu desig que “això sigui tan sols un començament”. En cap moment es va parlar d'agermanament, però el contacte i l'esperit de col·laboració podrien convertir perfectament Carcassona, acompanyant Castellar del Riu, Castellar de la Ribera, Castellar de n'Hug i La Higuera (Almeria) en municipis amb un vincle especial amb Castellar del Vallès.

De moment, el mes de febrer passat la comissió d'honors i distincions de l'Ajuntament de Castellar va acordar donar resposta a la petició dels responsables de l'intercanvi, batejant amb el nom de plaça de Carcassona un espai públic que fins ara no tenia nom. A l'abril, segons va confirmar el mateix Mercadal, es repetirà l'experiència, però a Occitània, de manera que els llaços quedaran permanentment units. Sigui casualitat o no, Castellar i Carcassona tenen en comú la importància dels seus castells. El municipi català li deu el nom; i l'occità, el fet d'haver esdevingut un important focus d'atracció turística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.