Medi ambient

El bon estat del Gaià podria permetre recuperar espècies com ara la llúdriga

Durant les II Jornades d'Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià celebrades a Salomó es va publicar un estudi sobre l'estat ecològic del riu. Marc Ordeix, del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, i Guillermo García, d'MN Consultors, van exposar l'estat de salut del Gaià. Segons el primer, «la qualitat és bona, però no excel·lent». Ordeix definia així l'estat del riu, que, tot i la pèrdua de biodiversitat, gaudeix de bona salut.

De fet, els rius són dels ecosistemes que més biodiversitat agrupen, més, si es té en compte la superfície que suposen, però també són hàbitats en els quals s'estan perdent espècies «a un ritme molt ràpid». L'estat actual del Gaià permet que es pugui plantejar la reintroducció de la llúdriga, un fet que, encara sense l'acció de les entitats que hi treballen, acabaria succeint de manera natural segons van vaticinar Ordeix i García. El Gaià és un riu atípic, ja que a diferència del que s'esdevé habitualment, el tram de pitjor qualitat bioquímica és la capçalera del riu, a Santa Coloma de Queralt, mentre que en trams posteriors la qualitat de l'aigua augmenta. A més, és un riu amb un índex de naturalitat molt alt, segons va explicar García, però amb trams «en un estat lamentable». Un dels problemes que van detectar Ordeix i García durant l'estudi va ser la dificultat que tenen algunes espècies per desplaçar-se pel riu, obstacles com ara alguns ponts i carreteres que tallen parcialment el riu i impedeixen que les espècies que remuntarien riu amunt ho puguin fer.

En aquest aspecte es van proposar solucions com ara la instal·lació de rampes o «ascensors» que ajudin a pujar els peixos en els trams en què no poden fer-ho a causa d'una presa o una resclosa. Aquest sistema ja s'utilitza en diversos països d'Europa, on són efectius no només per als peixos, sinó que també per a alguns mamífers com ara les llúdrigues. A les jornades hi van assistir associacions com ara la Sínia, que realitza tasques de repoblament de la llera del Gaià, els responsables de la qual es van mostrar satisfets pels resultats de l'estudi, però van recordar que «encara queda feina a fer».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona