Medi ambient

La Cooperativa Agrosolar de Cabacés recorre contra la prohibició de fer un miniparc eòlic per l'àliga cuabarrada

Medi Ambient ha vetat la instal·lació tot i que només preveu un aerogenerador

L'entrebanc en la tramitació administrativa del projecte d'instal·lació del miniparc eòlic a Cabacés ha fet dubtar de la viabilitat de la iniciativa impulsada per la Cooperativa Agrosolar del municipi i ha encallat el projecte. D'això, no se'n saben avenir els seus promotors, els nou socis a qui la notificació de l'administració els ha agafat totalment per sorpresa.

Arran de la dificultat de tirar endavant aquesta instal·lació, els pagesos implicats han decidit recórrer a l'Àrea de Medi Natural, que els obliga a sotmetre'l a l'avaluació d'impacte ambiental perquè es considera que el miniparc eòlic –d'un únic aerogenerador de 800 KW– que es vol instal·lar a la zona és «incompatible amb la conservació de l'àliga cuabarrada».

El seu emplaçament –en una vall i a uns 500 metres aproximadament de la zona on fa dos anys la mateixa cooperativa va instal·lar una planta fotovoltaica–, segons l'informe elaborat pels tècnics de fauna, estaria situat «dins l'àrea de campeig d'un niu d'àliga cuabarrada», una espècie protegida amb un 90% de probabilitat, segons s'exposa al document, que «hi hagi algun exemplar d'aquesta parella».

El secretari d'Agrosolar, Ricard Masip, afirma que «la instal·lació eòlica està dins de la zona d'implantació condicionada segons el mapa eòlic» i per aquest motiu s'estranyen del requeriment de fer un estudi d'impacte ambiental que seria necessari en cas que la instal·lació es projectés dins l'àmbit del Parc Natural del Montsant o de la Xarxa Natura 2000.

«Si finalment s'ha de fer –apunta Masip– ens veurem en l'obligació d'abandonar el projecte», perquè no podran costejar-lo en haver d'encarregar aquest tipus d'estudi addicional. El fet que es vetin petits projectes com el que impulsa aquest grup de pagesos de Cabacés, davant les possibilitats que se'ls brinda, els causa desesperança.

Pagesos emprenedors

Gairebé la totalitat dels pagesos que formen part d'aquesta nova iniciativa són fundadors de la Cooperativa Agrosolar, que es va constituir fa dos anys a Cabacés amb la posada en marxa d'una planta fotovoltaica. La Cooperativa Agrosolar de Cabacés SCCL la formen actualment una desena de socis que es beneficien de la renda del parc solar, complementària a la que obtenen de l'activitat agrària i que suposa uns 85.000 euros l'any.

Les catorze plaques fotovoltaiques que inclou la instal·lació solar genera un total de 190.000 kw anuals. Per tirar endavant aquest projecte, pressupostat en uns 900.000 euros, es va recórrer a l'Institut Català de Finances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona