Medi ambient

L’aire, més net que mai

La baixada de la circulació de vehicles redueix dràsticament els nivells de diòxid de nitrogen, que cau una mitjana del 60%

Els experts indiquen que es tracta d’una millora transitòria que la recuperació de la normalitat pot neutralitzar

La baixada de la circulació de vehicles ha fet davallar en les dues darreres setmanes els nivells de concentració de diòxid de nitrogen (NO2) a nivells mai vistos. Es tracta d’un contaminant molt associat al trànsit i a la mobilitat i per això les reduccions més espectaculars s’han detectat a les estacions de mesurament en zones de trànsit intens com l’Eixample, on dijous es va mesurar una concentració de 18 micrograms d’NO2 per metre cúbic, mentre que un dijous normal de març la quantitat ascendeix a 61. La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, assegura que aquesta davallada del 70% és molt significativa, més si és té en compte que l’estació de l’Eixample i la de Gràcia són les úniques de Barcelona que l’any passat van sobrepassar els límits permesos per la normativa europea.

La reducció global d’NO2 ha estat del 60%, amb lleugers increments i davallades associades a les condicions meteorològiques. Els mesuraments s’han fet des de diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i mostren la disminució les nivells d’NO2 des de l’entrada en vigor de les mesures per frenar l’expansió del coronavirus que comencen a evidenciar-se a partir del 16 de març, el primer dia feiner de confinament. Les dades recollides per la XVPCA mostren que les estacions de la zona de baixes emissions són les que han notat més la reducció dels nivells d’NO2. Els municipis de l’Àmbit-40, a l’entorn de la ZBE, han notat una disminució generalitzada dels nivells de NO2 amb més intensitat que els indrets amb menys trànsit, on la reducció també és apreciable però menys significativa, el que confirma la relació entre el diòxid de nitrogen i la circulació de vehicles amb combustibles fòssils.

Pel que fa a les emissions industrials, les dades de la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) palesen que els principals focus emissors de les indústries continuen actius.

Canvis d’hàbits

Mercè Rius assegura que la millora de la qualitat de l’aire és només temporal. “Quan el trànsit es recuperarà tornarem als nivells anteriors si no canviem el hàbits de mobilitat”, manté. “L’única opció per mantenir la qualitat de l’aire és que els empresaris s’adonin que no cal fer tot el treball i les reunions de forma presencial”, explica. Rius considera que aquests dies poden haver estat un assaig perquè moltes empreses considerin seriosament la possibilitat del teletreball i que aquest canvi d’hàbits, si es consolida, pot fer baixar la mobilitat en vehicle privat i afavorir la qualitat de l’aire. El professor Xavier Querol, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), es mostra poc optimista pel que fa a possibles millores ambientals sostingudes en el temps. “La qualitat de l’aire és una cursa de llarga distància i els efectes de les crisis són dolents per al clima”, manté. Querol tem que la crisi econòmica que vindrà derivi en un menor interès per millorar la reducció d’emissions necessària per frenar el canvi climàtic.

LES FRASES

Quan el trànsit es recuperarà tornarem als nivells anteriors si no canviem els hàbits de mobilitat
Mercè Rius
directora general de Qualitat Ambiental
La qualitat de l’aire és una cursa de llarga distància i els efectes de les crisis són dolents per al clima
Xavier Querol
Professor de l’IDAEA-Csic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sterna alerta dels efectes de les motos a la llera del Ridaura

Platja d’Aro / Llagostera

Acord per renaturalitzar Radio Liberty, a Pals

pals
infraestructures

Inicien les obres per adaptar l’intercanviador a Espanya

Desencallat el concurs del servei d’aigua a l’Escala

L’ESCALA

El TSJC obliga a tancar d’aquí a un mes l’abocador de Solius

LLAGOSTERA

Endesa produeix el primer semestre un 176,7% més d’energia hidroelèctrica

girona

Acord per tallar ràpid dues carreteres en cas d’incendi

ROSES
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Menys ruixats

Barcelona

La Síndica de Greuges de Barcelona denuncia els problemes dels ciutadans per contactar amb el 010

barcelona