Medi ambient

Marxa de 800 km per alertar sobre la regressió del Delta

Unes cinquanta persones han fet en bici i en piragua tot el recorregut de l'Ebre per denunciar la falta de sediments que té el riu a la desembocadura

Ecologistes en Acció ha organitzat la iniciativa

Resseguir el curs del riu Ebre de dins i de fora. Aquesta doble perspectiva és la que han tingut una cinquantena de persones que durant les tres últimes setmanes han participat en una marxa organitzada per Ecologistes en Acció que va arrencar el 9 de juliol a la localitat càntabra de Fontibre, que és on neix el riu, i va acabar ahir a la desembocadura, a Deltebre. Els membres de l'entitat han fet en bicicleta el trajecte, de més de 800 quilòmetres, en què s'han anat aturant en diversos municipis on han protagonitzat actes de denúncia sobre les problemàtiques que afecten la conca. En aquestes accions han insistit en la importància que es respecti el cabal ecològic, ja que creuen que és l'única manera que el riu aporti els sediments necessaris per evitar la regressió del Delta, provocada per la pujada del nivell del mar, que va guanyant terreny. En les etapes han avançat posicions de forma paral·lela a alguns integrants de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que han viscut l'excursió des de l'aigua, ja que han baixat en piragua i ho han aprofitat per gravar l'experiència per incloure'n talls en un documental que preparen sobre les situacions que perjudiquen el riu.

Malgrat que han estat mig centenar els activistes que han dut a terme el recorregut d'inici a fi, uns dos-cents ciutadans s'han sumat als ecologistes durant el camí i han pedalat al seu costat en una part dels trams per donar-los suport. També al llarg de la iniciativa els participants han recollit sediments en punts característics: a Fontibre, en un embassament de la conca hidrogràfica de l'Ebre, a Mequinensa i a Flix. Amb tot aquest material sòlid natural, que es va guardar en quatre recipients, es va protagonitzar ahir un acte simbòlic, ja que el contingut es va dipositar a la desembocadura. L'acció es va escenificar en una de les línies imaginàries on conflueixen les aigües del riu amb les del mar. Els encarregats de buidar els pots van ser els membres de la PDE, que es van dirigir a un trosset de terreny envoltat d'aigua amb dues barques tradicionals i una piragua. Aquesta iniciativa va ser observada, aplaudida i aclamada amb càntics pels seus companys d'Ecologistes en Acció, que van llogar un vaixell per arribar a la mateixa zona. Ja a la tarda, els assistents van fer una assemblea per valorar l'original viatge, i es va veure positiu que, a part de conèixer de més a prop la realitat del riu, s'hagi aprofitat per traslladar als veïns propostes per solucionar els problemes socioambientals que afecten la conca, com ara “l'agricultura industrial, la contaminació o la intrusió salina, que ha arribat fins a Tortosa”. En la reunió també es va recordar que “el delta de l'Ebre és considerat un dels 25 punts de biodiversitat més importants del món” i per aquest motiu es creu tan necessari preservar-lo.

LES XIFRES

910
quilòmetres és la longitud aproximada del riu Ebre. Neix a Cantàbria i desemboca al mar Mediterrani.
20%
de superfície
ha perdut el delta de l'Ebre durant els últims cinquanta anys, segons els ecologistes.

LA DATA

9.7.2011
Va ser el dia que es va donar el tret de sortida al recorregut, que va començar a Fontibre (Cantàbria).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona