Instal·len una còpia del retaule de Mates a Santa Maria de Segueró

L'original, del segle XVI, es continuarà exposant al Museu d'Art de Girona

El retaule consisteix en quinze peces de fusta, pintades al tremp i a l'oli, en les quals el cèlebre artista renaixentista gironí va plasmar la vida de la Verge Maria, la creació i el judici final. A principis del segle XX el van retirar del presbiteri i durant la Guerra Civil uns veïns (els Ferrés de can Duran) van amagar les peces a casa seva. En època del bisbe Cartañà les taules van ser traslladades al Museu Diocesà (posteriorment integrat al Md'A) on es pot veure en l'exposició permanent. Falta, però, una taula (la del calvari), que no se sap on és.

Una còpia fotogràfica

L'autor de la còpia és el fotògraf gironí Josep Maria Oliveras. La tècnica utilitzada –ja experimentada per Oliveras en casos similars, com en els retaules de Púbol o de Montagut– consisteix a fotografiar els originals, fer-ne una còpia en paper, enganxar-les en una superfície de fusta i aplicar-hi a sobre unes làmines transparents protectores. «El secret –sintetitzava ahir Oliveras– és la il·luminació en el moment de fer la foto, ja que has d'aconseguir una atmosfera molt precisa.»

Rescatar el patrimoni

L'Ajuntament, governat per CiU i ERC, s'ha proposat anar traient a la llum el ric patrimoni artístic del municipi. «No tot es va cremar a la guerra», resumien ahir l'alcaldessa, Anna Vayreda, i el regidor de Cultura, Josep Riu. L'objectiu –van explicar– és, d'una banda, permetre que els mateixos veïns coneguin el patrimoni local («hi ha dues o tres generacions que no han vist mai el retaule al seu lloc») i, de l'altra, afegir atractius al potencial turístic del municipi. La iniciativa ha costat 3.000 euros. La inauguració es farà diumenge, a les dotze del migdia, i serà presidida pel bisbe, Francesc Pardo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona