la crònica

Perejaume i Albert Roig: poesia d'ahir, d'avui i de sempre

Les mun­ta­nyes i el riu. Aquests van ser els temes prin­ci­pals dels poe­mes de Pere­jaume i Albert Roig, que ahir van ofe­rir en un espec­ta­cle de peti­tes dimen­si­ons al Cen­tre d'Inter­pre­tació de Pinell de Brai, Les Veus del Front. Tot i que final­ment hi va fal­tar la música de Car­les San­tos (a l'inici de l'acte es va anun­ciar la seva absència), les veus de Pere­jaume i Roig van crear un ambi­ent inti­mista, de pro­xi­mi­tat i de reflexió que només es va veure tor­bat pel so d'algun mòbil i l'entrar i sor­tir d'alguns assis­tents.

Amb les lle­tres com a pro­ta­go­nis­tes, durant l'espec­ta­cle Sol i soldó, que s'emmarca dins la mos­tra d'espec­ta­cles orga­nit­zats pel Comebe, es va exal­tar la natura i la seua relació amb l'ésser humà i les seues memòries i vivències. També hi va haver lloc per la poe­sia de grans autors, com ara Narcís, de Rai­ner Maria Rilke, tot i que no dei­xava de ser pròxima per la seua referència al riu.

Cap al final de l'espec­ta­cle, la poe­sia del tor­tosí Albert Roig, a més, va tenir el seu punt de crítica i rei­vin­di­cació del ter­ri­tori. Roig va lle­gir un poema de l'any 2003 en forma de diàleg que va escriure quan la gent de les Ter­res de l'Ebre va llui­tar per evi­tar el trans­va­sa­ment, tot cri­ti­cant els alcal­des que el defen­sa­ven i el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat del moment. Ahir, però, Roig va adap­tar el text, «de plena actu­a­li­tat», a la lluita con­tra el cemen­tiri nuclear i el diàleg entre un nen (els alcal­des) i un pare (els pre­si­dents o cap de par­tit) va ser una denúncia con­tra la posició de l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal, i el seu cap de par­tit, Artur Mas. La lec­tura d'aquest poema i el seu espe­rit crític va fer arren­car uns som­riu­res entre el públic, còmpli­ces de la iro­nia uti­lit­zada per l'autor.

Amb tot això, l'espec­ta­cle va dei­xar un bon gust de boca als assis­tents, que tot i que no van poder escol­tar Car­les San­tos, van mar­xar amb cares de satis­facció. Els poe­mes que es van dir a Pinell eren d'avui, d'ahir i de sem­pre, i pot­ser això va ser el que va fer con­nec­tar els artis­tes amb el públic. Ara, el pro­per i últim espec­ta­cle d'aquesta mos­tra que ha con­ver­tit els espais de la Bata­lla de l'Ebre en esce­na­ris per a la cul­tura, serà dis­sabte vinent, amb l'actu­ació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Fer­re­ries, a l'espai històric del Poble Vell de Cor­bera d'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.