Cultura

Crítica

teatre

Espanya miserable

Només tinc elogis pel nou espectacle d'Oriol Broggi i La Perla 29. La posada en escena de Luces de Bohemia és la demostració de l'excel·lència i d'un bon afer teatral. Un text meravellós, uns actors a l'altura i una direcció a favor d'ambdós.

Pocs personatges hi ha, en la literatura espanyola, amb la riquesa expressiva i profunditat del genial Max Estrella. Aquest filòsof amb trets nihilistes, poeta cec, embriac visionari, escopidor de veritats incòmodes, que acaba sucumbint i matant el que més estima, en la lluita inútil contra la caspa social i política. Valle-Inclán va fer una sensacional crònica fictícia dels últims dies d'Alejandro Sawa a l'Espanya de principis de segle XX; però, a més, va concebre una nova manera de mirar el món amb l'esperpent, un engranatge estètic, sistemàticament deformat i crític, inspirat en Goya i Quevedo, capaç de plasmar la disfunció grotesca de la realitat, recreant el sentit tràgic de la vida espanyola. És, avui, una obra vivíssima!

Oriol Broggi dirigeix amb respecte i cura la posada en escena, amb mirada neta, més amable que esperpèntica, jocosa, naturalista, i amb la intel·ligent decisió de potenciar el valor fonamental del text, que és, de fet, l'autèntic protagonista. La llum i les ombres juguen a favor de l'estètica miserable i l'atmosfera, però hi sobren les acostumades musiquetes (Ovidi, Lou Reed?), com també la broma privada catalaneta; caldria, a més, afinar un pic encara en la dicció castellana i clarejar la confosa escena quarta. Tanmateix, trobo encertat, perquè el sentit hi juga a favor, el poema de Cernuda a l'estil Paco Ibáñez. Fantàstica interpretació, generosa, que conforma i equilibra així tot l'espectacle, en particular, l'enjogassat i magnífic Manel Dueso. Sens dubte, un espectacle necessari i meravellós!

Luces de Bohemia
Autor: Valle Inclán
Director: Oriol Broggi
Intèrprets: Lluís Soler, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Manel Dueso, Camilo García, Marissa Josa, Jordi Martínez i Jacob Torres.
Biblioteca de Catalunya. 22 de juny del 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera